Antena Meniu Search
x

Foto Éric Zemmour, considerat "Trump" al Franței, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2022

Polemistul Éric Zemmour şi-a anunţat marţi candidatura în alegerile prezidenţiale franceze din 2022 într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare, relatează Le Figaro.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 15:56

polemistul Éric Zemmour
Éric Zemmour, considerat "Trump" al Franței, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2022 - Profimedia Images

"Dragii mei compatrioţi (...), la fel ca voi, şi eu am decis să iau destinul nostru în mână (...). Nu mai este vremea reformării Franţei, ci a salvării. Am hotărât să candidez în alegerile prezidenţiale (...). Trăiască Republica şi mai ales trăiască Franţa!", afirmă naţionalist într-un videoclip publicat marţi pe internet.

Éric Zemmour pare că îl imită pe generalul de Gaulle la apelul de la 18 iunie - aşezat la un birou, într-o bibliotecă, în faţa unui impozant microfon de radio, pe acordurile Simfoniei a VII-a a lui Beethoven, o declaraţie într-un format fără precedent în Republica a V-a.

În doar două luni, Éric Zemmour a exploatat turneul de promovare a ultimei sale cărţi - "La France n'a pas dit son dernier mot", din care a făcut rampa de lansare a candidaturii sale. Creditat cu abia 5% din intenţiile de vot în vară, sexagenarul a înregistrat o ascensiune fulgerătoare în sondaje, la 18%. El se clasează cu regularitate înaintea lui Marine Le Pen (RN, extremă dreapta) şi speră să se califice în turul doi, cu Emmanuel Macron.

Éric Zemmour, gesturi controversate în ultima perioadă

Această dinamică impresionantă a părut să se oprească în ultimele zile, în urma unei succesiuni de polemici. De la declaraţii repetate despre mareşalul Pétain, care ar fi "salvat evrei francezi" în Al Doilea Război Mondial şi până la acuzaţii vizându-l pe François Hollande, la 13 noiembrie, în faţa sălii de concerte Bataclan, Éric Zemmour a intrat într-o pasă proastă din care întâmpină dificultăţi să iasă. Într-un punct culminant, el i-a arătat degetul mijlociu unei activiste "ANTIFA", sâmbătă, în urma unei vizite haotice, în weekend, la Marsilia.

Candidatul la preşedinţie Zemmour mizează pe primul său miting de campanie, prevăzut la 5 decembrie, la Zénith, la Paris, pentru a inversa această tendinţă. Un fost jurnalist din presa scrisă şi eseist, el a fost cronicar, editorialist şi polemist la radio şi televiziune, după care s-a impus ca scriitor de succes şi un actor al dezbaterii publice. El s-a lăsat convins de prieteni de-ai săi, care-l încurajau de mai mult timp să intre în politică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Éric Zemmour, considerat "Trump" al Franței, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2022