Antena Meniu Search
x

Români din Italia ţinuţi în mizerie, bătuţi şi torturaţi de mâna dreaptă a angajatorul lor, tot un român. Dacă-şi cereau salariul, sufereau cele mai groaznice chinuri

Vezi și

Ţinuţi în mizerie, bătuţi şi torturaţi. Aşa sună povestea a 35 de români care au ajuns sclavi pe plantaţie, în Italia. Toţi au plecat cu promisiunea unei vieţi mai bune, dar au descoperit un trai mai amar ca acasă.

Românii lucrau la o fermă în apropiere de Taranto. Adunau fructe. Stăpânul lor îi punea să muncească de când răsărea soarele şi până când apunea. 17 ore. Pentru o zi de muncă, ai noştri primeau 4 euro. Iar atunci când îşi cereau banii, erau bătuţi sau intimidaţi.

Românii erau cazaţi în condiţii inumane. Camera cu paturi suprapuse seamănă mai degrabă cu o celulă de închisoare. Este plin de mucegai pe pereţi. Oamenii aveau dreptul 5 minute pe zi să facă duş, dar numai cu apă rece. Băile nu aveau toalete, iar românii erau trimişi să-şi facă nevoile pe câmp. Cei 35 de muncitori, bărbaţi şi femei au fost recrutaţi direct din România. Când au ajuns în Italia, patronul le-a reţinut cei 300 de euro - bani pentru transport, cazare, dar şi alte cheltuieli imaginare.

Doi băieţi au fost bătuţi, la un interval de patru zile unul de altul. Şi-ar fi cerut banii ca să plece acasă, însă nu şi-au văzut salariu.

La final de lună, primeau doar 200 de euro. Iar cei care se revoltau erau pedepsiţi cu brutalitate. Fermierul italian, în vârstă de 43 de ani, avea pe post de "caporal" un român de 25 de ani. El era cel care avea misiunea să-i terorizeze pe muncitori. Pe hârtie, salariile erau mult mai mari, dar românul îi însoţea la bancă şi le lua cu forţa toţi banii.

Un alt cetăţean român a fost lovit de mai multe ori în faţă. A fost internat în spitalul din Castellaneta pentru fractură de sept nazal, care va necesita 30 de zile de tratament.

Cu toate riscurile, unul din români a realizat un filmuleţ care arăta condiţiile precare de muncă de la fermă. Imaginile au ajuns la un sindicat local care a alertat carabinierii şi inspecţia muncii. Francesco Sabato- fermierul italian, dar şi ajutorul lui au fost arestaţi, iar românii exloataţi au fost eliberaţi. Alţi 3 români sunt şi ei acuzaţi de rele tratamente. Fermierul italian este cercetat şi pentru evaziune fiscală de 4 milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Români din Italia ţinuţi în mizerie, bătuţi şi torturaţi de mâna dreaptă a angajatorul lor, tot un român. Dacă-şi cereau salariul, sufereau cele mai groaznice chinuri