Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România cumpără un Patriot de ultimă generaţie, din fonduri nerambursabile, în locul celui donat Ucrainei. Guvernul grăbește donarea

Guvernul grăbește donarea sistemului de apărare Patriot către Ucraina după ce Kievul s-a plâns săptămâna trecută că aliaţii nu s-au ţinut de promisiunea făcută la începutul verii. Ministerul Apărării va cumpăra un alt sistem de rachete sol-aer, din fonduri externe nerambursabile, în locul bateriei Patriot donată Ucrainei, potrivit proiectului de lege adoptat de guvern şi trimis de urgenţă în Parlament.

de Redactia Observator

la 03.09.2024 , 08:42

Proiectul de lege adoptat de guvern și trimis în Parlament, pentru votul final, prevede că Guvernul este abilitat să facă demersuri pentru reconstruirea capabilității de apărare aeriană cu bază la sol, adică să cumpere un nou sistem de rachete sol-aer PATRIOT, din fonduri nerambursabile, din surse externe, prin programul Foreign Military Sales și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei. 

 MApN va plăti taxe de 60 mil. $

Totuși se precizează că contravaloarea taxelor și comisioanelor aferente achiziției unui sistem PATRIOT, în configurație similară cu cel donat Ucrainei, a fost estimată la circa 60 milioane dolari. Aceşti bani se asigură integral prin bugetul MApN. Configuraţia sistemului Patriot donat nu este făcută publică, fiind informație clasificată potrivit legii. Nu este făcut public un cost total de cumpărare al noului sistem Patriot.

Vezi și

Guvernul a încheiat, în 2017, un contract pentru achiziția de șapte baterii Patriot în valoare de 4,64 miliarde de dolari cu tot cu TVA, din care până acum au fost operaționalizate două. Potrivit unor surse Observator, România va lua un alt sistem Patriot de ultimă generaţie în urma unor negocieri prin Germania cu fonduri din bugetul NATO pentru Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Donația va întări relaţia cu SUA

În expunerea de motive se arată că Guvernul României va fi abilitat "să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" prin înlocuirea obiectului donaţiei în configurația impusă de nevoile operaționale, prin achiziția unui sistem similar, din fonduri externe nerambursabile". Se mai precizează că "donația va contribui la accentuarea poziției României că furnizor de securitate regional și la consolidarea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii". 

Se detaliază că "prin Legea nr. 222/2017 s-a aprobat realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol prin achiziția celor 7 sisteme PATRIOT de către Guvernul României de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, în baza contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales (FMS) și asigurarea prin bugetul Ministerului Aparării Naționale a fondurilor necesare realizării achizițiilor aferente realizării acestei capabilități, pentru o valoare estimată de circa 4,64 miliarde USD, inclusiv TVA (3,9 miliarde USD fără TVA)."

Se subliniază totodată că având "în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a hotărât, în data de 20.06.2024, donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, cu condiția negocierii țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar (un sistem PATRIOT)."

"Ca urmare aspectelor precizate, este necesară modificarea dispozițiilor Legii m.. 222/2017, în sensul asigurării cadrului legal necesar refacerii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziționarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei. Totodată, este necesar a se stipula faptul că pentru finalizarea activităților de recepţie a sistemului care va înlocui sistemul donat vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol", se mai arată în document. 

Se mai precizează că "totalul estimat: contravaloarea taxelor și comisioanelor aferente achiziției unui sistem PATRIOT, în configurație similară cu cel propus pentru a face obiectul donației către Ucraina, a fost estimate la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prin bugetul Ministerului Apărării Naționale".

Documente: 2.pdf

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » România cumpără un Patriot de ultimă generaţie, din fonduri nerambursabile, în locul celui donat Ucrainei. Guvernul grăbește donarea