Antena Meniu Search
x

Foto Rusia a arestat trei ucraineni, acuzaţi de spionaj. Unul dintre ei, prins când pregătea un "atac"

Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat joi că a arestat trei spioni ucraineni. Unul dintre aceştia ar fi pregătit un ”atac” cu explozibil, în toiul tensiunilor dintre cele două ţări, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 02.12.2021, 17:21

Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat că trei "spioni" ucraineni au fost arestaţi, fără a preciza când sau în ce regiuni a avut loc acţiunea. Doi dintre presupuşii spioni ”au sosit în Rusia pentru a culege informaţi şi a realiza înregistrări foto şi video ale unor instalaţii de o importanţă strategică vitală, precum şi a unor infrastructuri de transport”, arată FSB într-un comunicat citat de news.ro.

”În vehiculul pe care-l foloseau au fost găsite o armă cu ţeavă scurtă şi o armă automată, dar şi echipament de protecţie individuală”, precizează serviciul. Potrivit FSB, cei doi bărbaţi ”au mărturisit că au fost recrutaţi” de către Servciile ucranene de securitate (SBU), în schimbul sumei de 10.000 de dolari.

Rusia: Spion arestat în timp ce pregătea un atac

Al treilea presupus spion ”a fost arestat în flagrant delict, cu mijloace de distrugere, în timp ce se ducea la locul crimei”. Potrivit FSB, acest presupus agent a fost arestat având asupra sa două dispozitive explozive improvizate, echivalând 1,5 kilograme de trinitrotoluen (TNT). El ”a traversat ilegal frontiera rusă” şi urma să ”echipeze ascunzători” de explozivi.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Serviciilor de Securitate din Ucraina. ”Război hibrid”

Servciile ucrainene de securitate SBU dau asigurări că aceste arestări fac parte dintr-un ”război hibrid” şi din ”propaganda informaţională” a Rusiei. Autorităţile dau asigurări că au ”expus aproximativ 50 de agenţi” ruşi în Ucrana anul acesta, dintre care doi ”prinşi în flagrant delict” şi că au înregistrat aproximativ 5.000 de atracuri cibernetice ale Moscovei.

Tensiuni Rusia - Ucraina. Condamnări FSB

FSB a anunţat tot joi o condamnare - în alt dosar - a unui presupus ofiţer din cadrul serviciilor militare de informaţii ucrainene. Acesta a primit şase ani de închsoare, sentinţă pronunţată de către un tribunal rus. Acest presupus agent, arestat în iulie, a fost găsit vinovat de faptul că a ”coordonat pregătirea şi supervizarea unui grup de sabotaj, trimis pe teritoriul rus din Ucraina”.

Grupul de patru persoane, arestate în 2016, avea ca misiune să arunce în aer ”turnul central de transmisiune radio-TV din Crimeea, un centru mobil de turbină cu gaz, un depozit de carburant şi catargul Centrului radio din Crimeea al Flotei ruse la Marea Neagră”, potrivit Moscovei.

Rusia anunţă cu regularitate arestarea unor persoane pe care le prezintă drept spioni sau ”sabotori” care lucrează pentru Ucraina, mai ales în Crimeea, o peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014.

Arestările anunţate joi intervin în toiul unor tensiuni între cele două ţări. Kievul spune că se teme de o invazie iminentă, în timp ce Moscova este acuzată de comasarea unor trupe la frontiera ruso-ucraineană. Rusia dezminte orice veleitate belicoasă şi acuză, în schimb, Ucraina de faptul că reprezintă o ”ameninţare” la adresa sa. Acuză totodată NATO de faptul că vrea să se extindă până la frontierele ruseşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia a arestat trei ucraineni, acuzaţi de spionaj. Unul dintre ei, prins când pregătea un "atac"