Antena Meniu Search
x

Rusia a crescut de urgenţă dobânda pentru a opri prăbușirea rublei. Kremlinul a certat Banca Centrală. La cât au ajuns dolarul şi euro

Banca Centrală a Rusiei a majorat brusc rata dobânzii de referinţă la 12% de la 8,5% în cadrul unei ședințe de urgență convocată după ce luni rubla s-a depreciat semnificativ trecând de pragul psihologic de 100 de unităţi per dolar

de Redactia Observator

la 15.08.2023, 12:07

Rusia a crescut de urgenţă dobânda după prăbușirea rublei. Kremlinul a certat banca centrală
Vladimir Putin - Profimedia

Aceasta este a doua creștere consecutivă de dobândă și cea mai bruscă după războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în urmă cu aproape 18 luni. Şedinţa Băncii Centrale a fost devansată cu o lună, trebuia să aibă loc în septembrie, dar a fost mutată astăzi după ce rubla a trecut luni pentru scurt timp de 100 de unităţi per dolar pentru prima dată din martie anul trecut.

"Decizia are ca scop limitarea riscurilor pentru stabilitatea prețurilor", a transmis banca centrală într-un comunicat. După anunţ, rubla a continuat să oscileze, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 99,01 ruble iar un euro cu 108,21 ruble, potrivit TASS.

Rubla rămâne în top trei monede cu cele mai slabe evoluţii din rândul economiilor în curs de dezvoltare, anul acesta, când s-a depreciat cu peste 22% față de dolar. Decizia de marţi pare desprinsă din manualul guvernatorului Băncii Centrale Ruse, Elvira Nabiullina, care a mai folosit această strategie în trecut, când rubla s-a prăbușit. 

Banca centrală încearcă să stabilizeze rubla după o evoluţie dezamăgitoare a monedei

Pe acelaşi subiect

Banca centrală de la Moscova a anunţat săptămâna trecută că opreşte achizițiile de valută străină dar decizia nu a reușit să oprească deprecierea rublei. Ieri un oficial de rang înalt de la Kremlin a dat vina pe politica monetară laxă a Băncii Centrale. Este un exemplu rar de conflict intern care arată cum politica economică a Rusiei este condusă de priorități concurente, comentează Bloomberg. 

Deși o rublă mai slabă este mai avantajoasă pentru veniturile Kremlinului, înseamnă mai mulţi bani la buget pe măsură ce încasările din exporturile de petrol au ajuns la un maxim al ultimelor opt luni, duce însă şi la costuri mai mare ale importurilor iar ruşii au început să-şi transfere banii în afara țării.

Banca Rusiei a oprit recent achizițiile de valută străină

Rubla mai slabă a accelerat dramatic ritmul de înăsprire monetară, economiștii chestionați de Bloomberg la sfârșitul lunii iulie se așteaptau ca dobânda cheie să nu treacă de 9% în acest trimestru. În urmă cu aproape trei săptămâni, banca centrală a decis o creștere a dobânzii cu 1%, după ce a avertizat că dobânzile mai mari sunt un răspuns la riscurile inflaționiste din cauza cheltuielilor guvernamentale mari, a sancțiunilor și a penuriei de forță de muncă cauzată de război.

Situaţia s-a schimbat între timp în această lună, economia a fost secătuită de ieșirile de capital și de inflația anuală care a depășit ținta de 4% a băncii centrale pentru prima dată din februarie. Nabiullina a convocat o şedinţă de urgenţă imediată după ce un consilier al președintelui Vladimir Putin a certat banca centrală luni, acuzând-o că a permis o creștere mai rapidă a creditărilor care au inundat economia cu bani și a cerut o "rublă mai puternică" pentru a ajuta Rusia să se adapteze.

Alte voci proeminente au apreciat că deprecierea rublei este o amenințare la adresa stabilității sociale care a făcut ca Rusia să pară vulnerabilă într-un moment în care războiul din Ucraina continuă iar sancțiunile internaționale afectează comerțul. Oficialii ruşi cred că majorarea ratei dobânzii va stimula atractivitatea economiilor interne și va calma consumul, care a contribuit la o deteriorare a schimburilor comerciale și la scăderea excedentului de cont curent până la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Nu este clar dacă banca centrală a făcut destul pentru a rezolva diferențele care au apărut la vârf. Deși consilierul economic de la Kremlin, Maxim Oreshkin, a spus că Banca Rusiei "are toate instrumentele necesare pentru a normaliza situația în viitorul apropiat", opțiunile ruşilor sunt limitate în afară de menținerea dobânzilor ridicate și de înăsprirea controalelor de capital.

Având în vedere că o mare parte din rezervele băncii centrale sunt deja înghețate de sancțiuni, este puţin probabilă o intervenţie directă pe piața valutară dacă rubla va fi din nou sub presiune, susţine Bloomberg. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Rusia a crescut de urgenţă dobânda pentru a opri prăbușirea rublei. Kremlinul a certat Banca Centrală. La cât au ajuns dolarul şi euro