Antena Meniu Search
x

Rusia a donat 31.000 de doze de vaccin Sputnik V Transnistriei, fără a cere intermedierea autorităților de la Chișinău

Moscova a livrat sâmbătă în Tiraspol (Transnistria) 31.000 de doze de vaccin Sputnik V, însă fără a cere intermedierea autorităților de la Chișinău. La recepționarea dozelor au fost prezenți doi așa-ziși oficiali din Transnistria, precum și un deputat din Duma de Stat a Federației Ruse, Artiom Turov.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 26.04.2021, 16:22

Vaccin Sputnik V
Vaccin Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova - Shutterstock (imagine ilustrativă)
  • Așa-numitul ministru al Sănătații din Transnistria, Cristina Albul, și un adjunct de la "externele" din Tiraspol - Aleksandr Stețiuk, au participat la predarea dozelor de vaccin
  • Serul a fost transportat în stânga Nistrului cu un camion cu două steaguri ale Rusiei

Publicația Deschide.md consideră decizia Moscovei drept "o palmă dată autorităților din RM", ținând cont că autoritățile de peste Prut nu au avut niciun rol în distribuția serului în teritoriul ce este de facto o regiune autonomă din componența Republicii Moldova, însă de jure un stat separatist autoproclamat.

Înainte de acest moment, vaccinurile ajungeau în Transnistria prin intermediul Chișinăului, fieajunse prin platforma Covax sau ca urmare a donației din partea României. Transmiterea către Transnistria se face în mod obișnuit prin intermediul Agenției Naționale de Sănătate Publică, comunicarea cu Tiraspolul este asigurată de Biroul de Reintegrare, arată sursa citată.

Vladimir Putin, implicat direct în donația de vaccin, susține deputatul rus

Artiom Turov, deputatul din Duma de Stat a Federației Ruse, a spus la Tiraspol că vaccinul rusesc a ajuns în Transnistria datorită implicării personale ale lui Vladimir Putin. Pe Aeroportul Internațional Chișinău, donația pentru Republica Moldova a fost însoțită de către deputatul Dumei de Stat, Victor Seliverstov.

Acesta a vorbit despre relația istorică dintre RM și Rusia: "Să ne reamintim vremurile formării relațiilor dintre Ecaterina a II-a și prințul Cantemir. Și multe pot fi enumerate. Acestea sunt relații istorice care nu pot fi rupte așa.. una-doua de oamenii care doresc ca Moldova să se dezică de Rusia și Rusia de Moldova. Rusia nu se va dezice niciodată de Moldova. Cetățenii Moldovei trebuie să fie siguri că au un partener fidel, un vecin fidel", a subliniat deputatul.

Deși inițial s-a anunțat livrarea unui lot de 142.000 de doze Sputnik V, s-a adeverit ulterior că este vorba despre un lot de 71.000 de doze - 31.000 pentru Transnistria și 40.000 pentru Chișinău. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia a donat 31.000 de doze de vaccin Sputnik V Transnistriei, fără a cere intermedierea autorităților de la Chișinău