Antena Meniu Search
x

Rusia a epuizat toate dronele pe care le-a primit din Iran - Ministerul Apărării din Marea Britanie

Rusia aproape şi-a epuizat stocul actual de arme fabricate în Iran şi va încerca să găsească noi opțiuni pentru a-și asigura necesarul pentru trupele aflate pe front, susține Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre război. Începănd din septembrie, Rusia a lansat atacuri asupra Ucrainei în care a folosit atât arme tradiţionale, cât şi vechicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricaţie iraniană, aşa-numitele "drone kamikaze", pentru a viza cu precădere infrastructura energetică a ţării, notează News.ro.

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 12:22

Soldat pe front în Ucraina
Rusia ar fi epuizat armele primite din Iran. - Profimedia

Cotidianul "The Washington Post" scria, în weekend, că Moscova ar fi încheiat recent un acord secret cu Teheranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, ca să le folosească apoi în războiul din Ucraina. Oficialii ruşi şi iranieni ar fi perfectat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni, iar cele două ţări se mişcă acum rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie ce ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii ale serviciilor secrete.

Pe de altă parte, experţi din iranieni şi ucraineni s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzaţiile referitoare la utilizarea dronelor de atac din Iran în războiul din Ucrainei, a declarat marţi pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

Discuții directe între Iran și Ucraina pe tema dronelor

"A avut loc o astfel de întâlnire la nivel de experţi. Nu pot dezvălui detaliile, dar pot să vă asigur că partea ucraineană continuă să ia cele mai drastice măsuri pentru a preveni utilizarea armelor iraniene de către Rusia în războiul împotriva Ucrainei", a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Pe acelaşi subiect

"Ucraina a informat Iranul că urmările complicităţii la agresiunea rusă nu se pot compara cu potenţialele beneficii ale cooperării în cazul Rusiei", a adăugat Nikolenko.

Un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU declarase anterior pentru CNN că a solicitat o "reuniune comună a experţilor" pentru a analiza acuzaţiile.

"În urma presupuselor afirmaţii privind utilizarea dronelor iraniene în conflictul din Ucraina, Iranul a solicitat o reuniune comună a experţilor cu autorităţile ucrainene pentru a analiza aceste acuzaţii. Până în prezent, au fost făcuţi paşi importanţi în dialogul de colaborare între experţii iranieni şi ucraineni în domeniul apărării şi în continuare se vor clarifica orice neînţelegeri în această privinţă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia a epuizat toate dronele pe care le-a primit din Iran - Ministerul Apărării din Marea Britanie