Arma secretă a lui Putin care îi sperie pe americani. Cosmos-2553, nucleara care distruge sateliții
Rusia a testat în urmă cu mai mult de doi ani un vehicul spaţial ce ar putea transporta în viitor o armă nucleară antisatelit, a dezvăluit joi cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ), potrivit Agerpres.
WSJ, care a susţinut că informaţia pe care o prezintă este exclusivă şi a obţinut-o de la responsabili americani ce au vorbit cu condiţia anonimatului, a semnalat că vehiculul spaţial denumit "Cosmos 2553" a fost plasat pe orbită în februarie 2022, înaintea invaziei ruse în Ucraina.
Satelitul plasat pe orbită este conceput pentru a testa componente ale unei potenţiale arme antisatelit ce ar putea purta un focos nuclear, potrivit articolului din WSJ. Acest satelit nu este echipat cu o armă nucleară, dar responsabilii americani cred că el are legătură cu programul nuclear antisatelit al Rusiei care îngrijorează tot mai mult administraţia preşedintelui american Joe Biden.
Rusia a testat în februarie 2022 un vehicul spaţial pentru o potenţială armă nucleară antisatelit
Lansat pe 5 februarie 2022, satelitul rusesc a rămas de atunci pe o "orbită neobişnuită" şi a fost operat în secret ca o platformă de explorare şi dezvoltare a componentelor ne-nucleare ale unui nou sistem de arme. Rusia afirmă că vehiculul său spaţial este destinat cercetărilor ştiinţifice, dar oficialii americani cred că a fost desfăşurat în scop militar.
- Rușii au extins zona de luptă cu 70 km în regiunea Harkov. Există pericolul să ajungă în spatele trupelor...
- Putin: Rusia nu vrea să cucerească Harkov în prezent. Armata creează o zonă tampon pentru a opri bombardarea...
- Dezastru pentru ruşi în Crimeea. Ucrainenii au distrus 2 Mig-31, 1 Su-27 şi un depozit de combustibil. Un alt...
- Momentul în care Xi Jinping îl îmbrăţişează pe Vladimir Putin. Ce mesaj trimite China Occidentului prin acest...
Congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a emis în februarie anul acesta un comunicat enigmatic în care a făcut referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, cerându-i însă public preşedintelui Biden să declasifice informaţii referitoare la aceasta.
Ulterior, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că Rusia dezvoltă o "capabilitate anti-satelit", despre care a spus că nu a fost încă desfăşurată, adăugând că preşedintele Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect.
"Nu vorbim aici despre o armă care să poată fi folosită pentru a ataca fiinţe umane sau a provoca distrugeri pe Terra", a explicat atunci şi purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby. Dar o astfel de armă ar putea ameninţa astronauţii pe orbita terestră joasă sau ar putea provoca pagube sateliţilor militari sau civili, a adăugat responsabilul american, asigurând că Washingtonul "ia foarte în serios" această situaţie.
Noul sistem pe care Rusia este bănuită că l-ar dezvolta "ar fi o încălcare a Tratatului privind Spaţiul Cosmic pe care l-au semnat 130 de ţări, inclusiv Rusia", a mai spus Kirby anul acesta în februarie. Reacţionând atunci după aceste relatări, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat presei că el este împotriva dezvoltării armelor nucleare spaţiale. "Poziţia noastră este clară şi transparentă: am fost întotdeauna şi suntem împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu", a spus Putin.
"Noi îndemnăm nu doar la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am oferit de mai multe ori să consolidăm colaborarea", a adăugat liderul de la Kremlin. Activităţile spaţiale ale Rusiei nu diferă de cele ale altor ţări, inclusiv de cele ale SUA, a asigurat preşedintele rus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰