Antena Meniu Search
x

Video Ce ar putea primi Kim Jong-un de la Vladimir Putin în schimbul armelor de care rușii au nevoie în Ucraina. Ce riscuri își asumă Moscova

Izolat de Occident, Vladimir Putin îşi găseşte aliaţi în alte regiuni. Preşedintele rus l-a primit cu toate onorurile pe liderul nord-coreean la un cosmodrom de la graniţa celor două ţări. Oficial, au discutat despre cooperarea economică, dar Statele Unite cred că Rusia vrea să cumpere arme de la Phenian. De altfel, Kim Jong-un a spus că e alături de Moscova în lupta cu forţele imperialiste.

de Redactia Observator

la 13.09.2023, 21:32

Vezi și

Kim Jong-un a fost întâmpinat de Putin la cosmodromul Vostocinîi. După două ore de discuţii, liderul nord-corean a anunţat că relaţia cu Rusia va deveni prioritatea absolută a politicii sale externe. 

Kim Jong-un, preşedintele Coreei de Nord: "Rusia duce o luptă sacră pentru a-și apăra suveranitatea și interesele de securitate împotriva forţelor hegemoniste. Profit de această ocazie pentru a afirma că vom fi mereu alături de Rusia pe frontul anti-imperialist."

Preşedintele rus i-a făcut turul centrului şi i-a arătat chiar şi limuzina personală. Kim Jong-un este interesat însă de tehnologia de lansare a sateliţilor şi de producere a submarinelor nucleare, capitole la care Rusia are un avans de 20 de ani. De altfel, Phenianul a încercat de două ori să plaseze un satelit spion pe orbită, dar a eşuat. Analiştii cred că Rusia va cere la schimb obuze de artilerie şi rachete antitanc pentru a le folosi în Ucraina. 

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Trebuie să discutăm despre cooperarea economică și problemele umanitare, despre situaţia în regiune."

Pe acelaşi subiect

Apropierea dintre Rusia și Coreea de Nord îngrijorează Occidentul

Posibilul schimb dintre cele două ţări provoacă îngrijorare la nivel internaţional. De ani de zile, Pehnianul încearcă să îşi dezvolte programul nuclear, în ciuda sancţiunilor internaţionale. Cu ajutorul Moscovei, regimul comunist ar putea deveni un pericol imens pentru vecini şi Statele Unite. 

James Brown, profesor de ştiinţe politice: "Dacă (Rusia - n.red.) ar furniza aceste lucruri și apoi Coreea de Nord le-ar folosi într-o acţiune agresivă, de exemplu împotriva Coreei de Sud, asta ar face ca partea rusă să arate foarte rău."

Statele Unite au transmis un avertisment dur. "Orice transfer de arme din Coreea de Nord în Rusia ar încălca mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Ar fi un semn al stării de disperare în care se află guvernul rus", a declarat Mattew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

La dineul oficial, Putin şi Kim au mâncat salată de rață, găluște de crabi, supă de pește, sturion cu ciuperci și un desert cu fructe de pădure. Cu câteva ore înainte, Ucraina a atacat portul Sevastopol din Crimeea. O navă de debarcare şi un submarin rusesc au fost avariate grav, potrivit serviciilor de informaţii ucrainene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ce ar putea primi Kim Jong-un de la Vladimir Putin în schimbul armelor de care rușii au nevoie în Ucraina. Ce riscuri își asumă Moscova