Transnistria a început recrutarea bărbaților apți pentru serviciul militar, transmite "ministerul apărării" de la Tiraspol
În regiunea separatistă Transnistria a început recrutarea "pacificatorilor", transmite așa-zisul minister al apărării de la Tiraspol, potrivit deschide.md. Începând cu data de 1 martie 2023 bărbații apți pentru serviciul militar și care nu au depășit vârsta de 55 de ani vor participa în cantonamentul contingentului de "pacificatori", timp de trei luni.
Anterior, bărbații din regiunea separatistă Transnistria erau ademeniți de așa zisul minister transnistrean al Apărării cu bani, îmbrăcăminte, cazare și masă. Acum, voluntarii vor primi lunar 2800 de ruble transnistrene, adică aproximativ 733 de lei românești. Conform sursei citate, doritorii au putut să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință înainte de 28 februarie și să se supună unui control medical.
Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni. Aceasta a fost constituită după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei, Boris Elțin, și omologul său Mircea Snegur a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria.
Ucraina recunoaşte că a mutat "trupe semnificative" la graniţa cu Transnistria
Comandamentul de Sud al armatei ucrainene a precizat, pe 27 februarie, că a mutat "forţe semnificative" la graniţa cu Transnistria pentru a preîntâmpina un eventual atac sau o provocare venită din partea Rusiei. Este pentru prima dată când Ucraina recunoaşte în mod oficial că a făcut o asemenea mutare. Până acum, informaţii pe marginea acestui subiect au venit din tabăra rusă şi au fost catalogate drept propagandă.
- Maia Sandu acuză că se pregăteşte o lovitură de stat moscovită, pusă la cale de oligarhul Ilan Şor. Premierul...
- Isteria exploziilor la misteriosul depozit arme din Cobasna, unde ruşii "au pus capcane". Cum l-a transformat...
- Premierul Republicii Moldova, vizită la Bucureşti. Între timp, Transnistria începe recrutările pentru...
Nataliya Gumenyuk, purtătoarea de cuvânt a Centrului de coordonare unitară a forțelor de apărare din Sud, a spus că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria un număr "adecvat" de trupe. "Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste direcții (transnistreană și belarusă) – dar cât de reale sunt ele? Acestea sunt mai degrabă amenințări ipotetice, adică sunt probabile într-o anumită listă de circumstanțe, dar cel mai probabil nu se vor materializa. Deoarece pentru ca pentru a deschide frontul, ar trebui să existe un sprijin suplimentar, dar nu există", a declarat Nataliya Gumenyuk, potrivit Unian.ua.
Aceasta a mai precizat că un eventual desant al trupelor ruse în Transnistria este pratic imposibil pentru că ruşii ar trebui să traverseze fie spaţiul aerian al Ucrainei, fie pe cel al NATO pentru a-şi putea duce armata la Tiraspol. În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării a precizat că Ucraina ar dori să creeze "provocări sub steag fals" pe teritoriul Transnistriei.
Kremlinul se declară îngrijorat de situaţia din Transnistria. Putin participă marţi la şedinţa conducerii FSB
Kremlinul a declarat, lunea trecută, că este îngrijorat de situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi susţine că o monitorizează „îndeaproape”, după ce Moscova a acuzat Ucraina că pregăteşte o "invazie" acolo, fiind încurajată de Occident.
"Bineînţeles, situaţia din Transnistria face obiectul atenţiei noastre sporite şi este un motiv de îngrijorare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.
Peskov a afirmat că situaţia din Transnistria nu este calmă, ci este "provocată din exterior". "Ştim că adversarii noştri, atât regimul ucrainean, cât şi în ţările europene, sunt capabili de diferite tipuri de provocări. Ştim foarte bine acest lucru şi suntem conştienţi de acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰