Antena Meniu Search
x

Rusia ameninţă Occidentul: Vă putem doborî sateliții comerciali

Un important oficial din Ministerul de Externe rus a declarat că sateliţi comerciali ai Statelor Unite şi aliaţilor lor ar putea deveni ţinte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicaţi în războiul din Ucraina, relatează Reuters, citat de AgerpresLIVE TEXT Război Rusia - Ucraina, ziua 246

de Redactia Observator

la 27.10.2022, 13:36

Rusia ameninţă Occidentul: Vă putem doborî sateliții comerciali
Imagini in satelit cu Mariupol, Ucraina - Profimedia

"Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii", a declarat Konstantin Voronţov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS. "Vorbim despre implicarea de componente ale infrastructurii spaţiale civile, inclusiv comercială, de către Statele Unite şi aliaţii lor în conflicte armate", a afirmat Voronţov la Naţiunile Unite, potrivit TASS.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina a provocat zeci de mii de morţi, a subminat redresarea economică globală post-COVID şi a declanşat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, notează Reuters. 

Elon Musk continuă să finanţeze Starlink în Ucraina, deşi pierde bani

Elon Musk a creat controverse la mijlocul lunii octombrie după ce a lăsat de înţeles că nu mai poate plăti pentru terminalele Starlink din Ucraina, vitale pentru armata ucraineană pe front. În cele din urmă SpaceX va continua să finanţeze serviciul de internet Starlink. Miliardarul a invocat nevoia de ”fapte bune”, la o zi după ce a afirmat că nu îşi mai poate permite să facă acest lucru.

"La naiba… deşi Starlink încă pierde bani şi alte companii primesc miliarde de dolari din taxele plătite, noi vom continua să ajutăm Guvernul Ucrainei pe gratis", a scris Musk pe Twitter. Musk afirmase cu o zi înainte că SpaceX nu poate finanţa la nesfârşit Starlink în Ucraina iar presa occidentală a relatat că SpaceX a cerut Pentagonului să plătească pentru asta. Serviciul a ajutat civilii şi militarii să rămână în legătură în timpul războiului. Experţii consideră că sateliţii Starlink sunt vitali pentru armata ucraineană pe front. 

Elon Musk a fost criticat şi chiar jignit de mulţi ucraineni după ce a propus la începutul lunii un plan de pace controversat, respins şi de mulţi occidentali ca fiind prea generos cu Rusia. Când un utilizator de Twitter i-a transmis recent lui Musk că "nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită", el a replicat: "Chiar şi aşa, tot ar trebui să facem fapte bune". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia ameninţă Occidentul: Vă putem doborî sateliții comerciali