Antena Meniu Search
x
LIVE

Rusia amenință R. Moldova: Sponsorii occidentali ai actualei conduceri conduc ţara pe calea Ucrainei. Reacţia Chişinăului

Rusia nu se aşteaptă ca noul guvern de la Chişinău să-şi schimbe „retorica antirusă” şi consideră că susţinătorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova duc ţara „cu încredere” pe calea Ucrainei, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, care a constatat că procesul de învestire a noului guvern de la Chişinău a fost însoţit de o „retorică antirusă fără precedent”.

De Redactia Observator la 18.02.2023, 18:10
Rusia amenință R.Moldova
Rusia amenință R.Moldova - Profimedia Images

Într-o postare publicată sâmbătă pe site-ul Ministerului rus de Externe, este redat răspunsul Mariei Zaharova la o întrebare despre Moldova pusă de un jurnalist în briefingul de presă susţinut vineri de purtătoarea de cuvânt. Jurnalistul a întrebat cum comentează discursul de la învestire a noului premier Dorin Recean şi care sunt aşteptările părţii ruse de la noul guvern.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a catalogat aceste informaţii drept „ficţiune”.

Purtătoarea de cuvânt consideră că schimbarea guvernului de la Chişinău este doar o cosmetizare şi de aceea nu se aşteaptă ca orientarea Chişinăului faţă de Rusia să se schimbe.

„Dacă ne uităm la noua componenţă a cabinetului de miniştri din Moldova, devine clar că schimbările din acesta sunt mai mult de natură cosmetică. Unsprezece dintre cei cincisprezece membri ai acestuia şi-au păstrat posturile. Prin urmare, din păcate, este puţin probabil ca direcţia Chişinăului în ceea ce priveşte Rusia să se schimbe”, a declarat Zaharova.

Pe acelaşi subiect

Măsurile luate de Chişinău care deranjează Moscova

Ea s-a arătat deranjată de cursul prooccidental al Republicii Moldova şi a strecurat din nou afirmaţia - ce revine insistent în ultima vreme în discursul de la Moscova - că Moldova este împinsă pe calea Ucrainei.

„Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere ţara pe calea Ucrainei şi a statelor baltice”, a spus Zaharova.

Ea a enumerat care dintre măsurile luate de Chişinău deranjează Moscova şi a menţionat „abandonarea statutului de neutralitate” de către Moldova, o altă temă vehiculată de retorica rusă din ultimele săptămâni, acuzând totodată „limitarea utilizării limbii ruse” şi „încercarea de a falsifica istoria comună”. 

„Se folosesc aceleaşi reţete - interzicerea presei indezirabile, persecutarea oponenţilor politici, limitarea utilizării limbii ruse, încercarea de a falsifica istoria noastră comună, limitarea artificială a contactelor politice, comerciale, economice şi umanitare cu Rusia, precum şi abandonarea statutului de neutralitate, care este garanţia suveranităţii, stabilităţii şi securităţii Republicii. Acest curs politic al autorităţilor moldoveneşti nu serveşte intereselor popoarelor noastre”, a punctat Zaharova.

„În ceea ce ne priveşte, rămânem deschişi la dezvoltarea unei cooperări bilaterale constructive şi pragmatice în beneficiul cetăţenilor Rusiei şi ai Republicii Moldova”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Tensiuni Chișinău - Moscova

Aceste declaraţii vin în contextul în care preşedinta Republicii Moldova se află la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde Rusia, pentru prima dată, nu a fost invitată. Maia Sandu s-a întâlnit vineri cu secretarul de stat american Antony Blinken care s-a arătat îngrijorat de eforturile Moscovei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski, după ce săptămâna trecută le-a spus liderilor din UE că Republica Moldova a intrat în vizorul Rusiei, a reiterat această idee, vineri, şi în faţa liderilor de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, spunând că Moscova face planuri pentru a „sugruma” Moldova.

Reacţia Chişinăului

Guvernul de la Chişinău a reacţionat sâmbătă la atacurile şi ameninţările care au venit dinspre Moscova după învestirea premierului Dorin Recean şi cere Rusiei să nu se mai amestece în treburile interne ale Republicii Moldova şi să profereze o „retorică falsă”.

„Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova. Ţara noastră a îmbrăţişat cursul european de dezvoltare, care implică respectarea unor înalte standarde în domeniul politicii lingvistice, inclusiv respectarea limbii ruse şi ai altor limbi ai minorităţilor etnice pe teritoriul ţării noastr” - a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ce vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, menţiona că ar fi fost puse „limitări” la utilizarea limbii ruse în Republica Moldova. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia amenință R. Moldova: Sponsorii occidentali ai actualei conduceri conduc ţara pe calea Ucrainei. Reacţia Chişinăului