Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: România este alături de Moldova. Condamn ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării

România a fost şi continuă să fie alături de Republica Moldova, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care condamnă ferm orice tentativă de destabilizare iniţiată din exteriorul ţării. 

de Redactia Observator

la 15.02.2023, 12:30

Klaus Iohannis: România este alături de Moldova. Nu este singură în faţa acestor provocări.
Klaus Iohannis: România este alături de Moldova. Nu este singură în faţa acestor provocări. - Profimedia Images

"Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federaţiei Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică şi constituţională a Republicii Moldova, un stat suveran, care şi-a ales prin vot liber direcţia politică", spune şeful statului într-o declaraţie de presă transmisă miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că ameninţările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate şi economice, nu trebuie deloc neglijate.

"Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. De asemenea, reiterez susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional, şi pentru viitorul său proeuropean", afirmă şeful statului.

Maia Sandu a anunţat luni că Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova. Planul lui Putin ar presupune implicarea unor militari şi mercenari camuflaţi în civil, care să ia cu asalt clădirile statului şi să-i reţină pe toţi cei care li se opun. Avertismentul Maiei Sandu a avut ecouri până la Casa Albă care s-a declarat îngrijorată. Moscova a respins acuzaţiile ca nefondate iar pro-ruşii din partidul oliharhului Ilan Şor au chemat populaţia la proteste duminică. Secretarul adjunct al NATO Mircea Goană crede însă că Rusia nu are suficiente resurse să deschidă un alt front peste Prut, pe lângă cel din Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis: Locul Moldovei este în UE

Preşedintele Iohannis punctează că locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene şi că acest drum este unul "ireversibil şi trebuie urmat cu consecvenţă, curaj şi ambiţie".

"În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca şi până acum, pe solidaritatea deplină şi sprijinul activ al ţării noastre. România susţine eforturile de reformă şi consolidare democratică pe drumul asumat de Chişinău către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene. Îi asigur pe cetăţenii Republicii Moldova că România şi românii le sunt în continuare alături!", spune şeful statului. 

Declaraţia integrală a lui Klaus Iohannis 

"România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.

Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate.

Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.

Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.

România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene.

Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis: România este alături de Moldova. Condamn ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării