Antena Meniu Search
x

Rusia anunţă că reia producţia de tancuri T-80 după ce a pierdut 2000 de blindate în Ucraina. Experţii sunt sceptici că poate face asta curând

Război în Ucraina. Rusia plănuieşte să reia producţia de tancuri T-80, a anunţat canalul oficial de televiziune Zvezda, care este administrat de Ministerul Apărării Federaţiei Ruse.

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 11:53

Rusia anunţă că reia producţia de tancuri T-80 după ce a pierdut 2000 de blindate. Experţii sunt sceptici că poate face asta curând
Război în Ucraina - Profimedia

Aleksandr Potapov, directorul companiei producătoare de tancuri Uralvagonzavod, a declarat că uzinei pe care o conduce i s-a trasat sarcina să reia producţia de tancuri T-80. "Aceasta este sarcina sau cel puţin aceasta este sarcina pe care ne-a stabilit-o armata", a declarat Potapov într-un interviu pentru Zvezda, adăugând că uzina sa colaborează cu Ministerul rus al Industriei şi Comerţului asupra acestui plan. Tancul T-80 are 46 de tone, poate transporta un echipaj de trei persoane şi arebun tun principal de 125 de milimetri.

Tancurile T-80 s-au dovedit extrem de utile în special în timpul "operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a subliniat Zvezda, folosind terminologia Kremlinului pentru a desemna invazia rusă asupra ţării vecine. Tancul T-80 a fost construit în timpul Uniunii Sovietice, începând cu 1976, dar în număr mult mai mic decât tancul T-72, care a fost dezvoltat înainte dar încă fabricat în paralel. În total, circa 10.000 de tancuri T-80 ar fi ieşit de pe linia de asamblare înainte ca producţia în serie să fie în linii mari suspendată în favoarea T-90.

Nu există alte detalii cu privire la posibila reluare a producţiei de tancuri T-80. Potrivit lui Potapov, există discuţii cu Ministerul Industriei pentru crearea unor noi facilităţi de producţie.

Este clar de ce Kremlinul ar ordona uzinei Uralvagonzavod să repornească producția de T-80. Rusia a înregistrat pierderi grele în timpul invaziei sale în Ucraina, care durează deja de 18 luni. Potrivit grupului de investigaţii Oryx, ruşii au pierdut peste 2.000 de tancuri, aproape jumătate din câte aveau forțele ruse în serviciu la începutul anului 2022.

Pe acelaşi subiect

Uzina Uralvagonzavod din Omsk nu a mai produs vreo carcasă de tanc T-80 din 1991

Expertul miliar David Axe de la Forbes se declară sceptic cu privire la planul Rusiei. "Uzina Uralvagonzavod din Omsk, Siberia, nu a mai produs vreo carcasă de tanc T-80 din 1991. Și, chiar dacă uzina ar mai avea încă sculele vechi de 32 de ani, cel mai probabil nu mai are furnizori pentru zeci de mii de piese de care ar avea nevoie pentru a asambla un nou T-80... Nu este clar ce fel de model T-80 va produce Uralvagonzavod şi dacă este vorba de tancuri noi-nouțe. Uzina produce tancuri "noi" T-80BVM alimentate cu motorină prin instalarea unor sisteme optice moderne și anti-incendiu în carcase vechi, de dinainte de 1991", susţine sursa citată. 

Potrivit, acestuia relansarea unui industrii după o pauză este un proces mai complicat şi costisitor decât pare. "Rețineți că producătorul american de tancuri General Dynamics Land Systems construiește şi el tancuri "noi" M-1 pe carcase vechi, ultima dintre ele produsă în 1996. Când Congresul american a studiat industria de tancuri în 1993, a stabilit că reluarea producției de la zero ar dura 56 de luni și ar costa 1,1 miliarde de dolari. Industria tancurilor din Rusia nu este fel ca industria americană de tancuri, dar studiul subliniază cel puțin un adevăr important pentru cele două industrii. Repornirea producției de tancuri noi, după decenii de pauză, este costisitoare și necesită timp. Deci, când Potapov a spus că Uralvagonzavod va relua fabricarea de noi T-80, aproape sigur că nu a vrut să spună că o va face în curând".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Rusia anunţă că reia producţia de tancuri T-80 după ce a pierdut 2000 de blindate în Ucraina. Experţii sunt sceptici că poate face asta curând