Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Propunere controversată a președintelui Poloniei: Plasarea sistemelor Patriot primite de la Germania pe teritoriul ucrainean

Cea mai bună variantă pentru securitatea Poloniei este dislocarea lansatoarelor Patriot pe teritoriul Ucrainei, însă această decizie aparţine aliaţilor, a declarat, vineri, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits şi preşedintele României, Klaus Iohannis, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.11.2022 , 15:03

Sistemul de rachete Patriot Propunere controversată a președintelui Poloniei: Plasarea sistemelor Patriot primite de la Germania pe teritoriul ucrainean - Profimedia

"Din perspectivă militară, cel mai bine, inclusiv pentru securitatea Poloniei, este să avem sistemul de lansatoare Patriot dislocat la distanţă de graniţa Poloniei, pe teritoriul Ucrainei. În acest caz, va asigura cea mai bună securitate posibilă pentru Ucraina şi pentru Polonia. În ceea ce priveşte decizia privind dislocarea rachetelor Patriot, dislocarea întregului sistem, aceasta aparţine Germaniei, depinde de aliaţii noştri din NATO, de partea germană. Această decizie este la latitudinea aliaţilor noştri, cei care au aceste sisteme. Ce pot spune eu, ca preşedinte al Poloniei, este că trebuie să mă asigur că întregul teritoriu al ţării mele este cât se poate de bine protejat. Este datoria mea, ca preşedinte al Poloniei, să apăr, înainte de toate, cetăţenii polonezi şi teritoriul polonez", a declarat Andrzej Duda, potrivit traducerii oficiale.

Germania vrea ca sistemele să fie folosite de pe teritoriul NATO

Berlinul a transmis joi că unităţile de apărare antiaeriană Patriot pe care le-a oferit Poloniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, respingând astfel solicitarea Varşoviei ca sistemul să fie trimis Ucrainei, relatează Reuters.

Articolul continuă după reclamă

"Aceste (unităţi) Patriot sunt parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate a fi desfăşurate pe teritoriul NATO", a declarat la Berlin ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

Pe acelaşi subiect

"Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuţii anterioare cu NATO şi cu aliaţii", a adăugat ea.

Berlinul a oferit Varşoviei sistemul de apărare antiaeriană cu rachete Patriot pentru a o ajuta să îşi securizeze spaţiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă rătăcită s-a prăbuşit şi a omorât două persoane în Polonia. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în schimb Ucrainei unităţile de apărare antiaeriană Patriot.

"După noile atacuri ruseşti cu rachete, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei şi desfăşurate la graniţa sa vestică", a scris Blaszczak.

Luni, Polonia a transmis că va propune desfăşurarea de lansatoare suplimentare de rachete Patriot în apropiere de graniţa sa cu Ucraina. Sistemele terestre de apărare antiaeriană precum Patriot, produs de Raytheon, sunt concepute să intercepteze rachete. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Propunere controversată a președintelui Poloniei: Plasarea sistemelor Patriot primite de la Germania pe teritoriul ucrainean