Antena Meniu Search
x

Rusia, excedent de cont curent record, de 227 miliarde de dolari în 2022. Importurile au crescut surprinzător la final de an

Surplusul de cont curent al Rusiei a crescut cu aproape 86% în 2022 faţă de 2021 şi a ajuns la 227,4 miliarde de dolari, în pofida eforturilor Occidentului de a izola economia rusească. Cu toate astea excedentul din trimestrul IV al anului 2022 a fost cel mai mic din vara lui 2021 încoace pe măsură ce ruşii au reluat importurile, potrivit Bloomberg. 

de Redactia Observator

la 18.01.2023, 12:26

Rusia, excedent de cont curent record, de 227 miliarde de dolari în 2022. Importurile au crescut surprinzător la final de an
Vladimir Putin - Getty Images

Excedentul de cont curent al Rusiei a atins o valoare record de peste 227 miliarde de dolari în 2022, a anunţat marţi Banca Centrală a Rusiei, în condiţiile în care scăderea importurilor şi exporturile robuste de petrol şi gaze în prima parte a anului au permis ca valuta să continue să intre în ţară, în pofida eforturilor Occidentului de a izola economia rusească, relatează Reuters, citat de Agerpres.

În 2022, excedentul de cont curent al Rusiei, diferenţa dintre toţi banii care intră în ţară prin schimburi comerciale, investiţii şi transferuri, şi banii care ies din ţară, a fost de 227,4 miliarde de dolari, în creştere de 86% faţă de 2021. Importurile Rusiei au scăzut dramatic anul trecut, pe fondul exodului firmelor occidentale, după ce Vestul a impus sancţiuni extinse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Kremlinul a încercat să înlocuiască veniturile pierdute ca urmare a diminuării exporturilor de petrol şi gaze spre Europa, prin redirecţionarea lor spre China, India şi alte ţări asiatice.

Datele publicate anterior de Administraţia vamală chineză arată că schimburile comerciale dintre Rusia şi China au atins anul trecut o valoare record de 190 de miliarde de dolari. Pe măsură ce importurile au scăzut, balanţa comercială a Rusiei, diferenţa dintre exporturile şi importurile totale, a urcat până la 282,3 miliarde de dolari în 2022, în creştere semnificativă faţă de 170,1 miliarde de dolari în 2021.

Banca Centrală a Rusiei a precizat că preţurile mari la materiile prime pe întreaga perioadă a anului 2022 au permis creşterea excedentului de cont curent, în timp ce importurile şi-au revenit uşor în a doua jumătate a anului.

Pe acelaşi subiect

Veniturile realizate de Rusia din exporturi ar urma să fie supuse la noi presiuni în 2023, când ar urma să intre pe deplin în vigoare sancţiunile impuse de Occident şi Japonia pentru ţiţeiul rusesc. Începând cu data de 5 februarie, Grupul principalelor economii ale lumii (G7) urmează să extindă embargoul privind ţiţeiul şi asupra produselor rafinate ruseşti.

Analiştii estimează că asta ar putea duce la o diminuare a producţiei de petrol a Rusiei cu până la un milion de barili pe zi în primul trimestru din 2023. Potrivit unui înalt oficial rus, prognozele pentru acest an arată că producţia de produse petroliere ar putea scădea până la 230 milioane de tone, de la 272 milioane de tone. 

Cel mai mic excedent de cont curent pe final de 2022 în Rusia 

Rusia a avut în ultimele 3 luni din 2022 cel mai mic excedent de cont curent din al doilea trimestru al lui 2021 încoace, potrivit analizei Bloomberg. În trimestrul al doilea din 2021, în plină criză pandemică, Rusia avea un  excedent de cont curent de sub 20 de miliarde dolari.

Pe măsură ce importurile au început să fie reluate, excedentul contului curent a scăzut la 31,4 miliarde dolari în trimestrul al patrulea din 2022, de la 48 miliarde dolari în trimestrul al treilea din 2022.  Renaissance Capital estimează totalul din decembrie la mai puţin de 5 miliarde de dolari, adică cea mai slabă lună de anul trecut când au intrat în vigoare noi sancţiuni la exporturile de petrol. 

"Volumul importurilor de bunuri și-a revenit după ce a depășit o scădere majoră în primăvară și s-a apropiat de nivelul de dinaintea crizei până la sfârșitul anului 2022", a declarat Sofya Donets, economist la Renaissance Capital. "A existat o reglare tangibilă la sancțiuni și alte restricții".

Importurile au crescut surprinzător pe final de 2022 în Rusia

"Scăderea prețurilor globale la energie, amplificată de o creștere a discountului pentru ţiţeiul Ural din Rusia, a șters 20 de miliarde de dolari din veniturile obţinute din export. Balanța este programată să scadă și mai mult în acest an, iar autorităţile ruse vor fi obligate să facă eforturi pentru a stabiliza rubla și inflația" e de părere Alexander Isakov, economist rus.

Prin impunerea de sancțiuni, inclusiv interdicții de import și un plafon de preț pentru transporturile maritime de petrol rusești, țările occidentale au urmărit să reducă fluxul de petrodolari pentru Kremlin. Rusia și-a redus şi livrările de gaze către Europa. Prețul țițeiului Ural, amestecul cheie de export al Rusiei, a scăzut la jumătate față de vârful de 100 de dolari pe baril în luna martie.

Reluarea importurilor este şi ea un factor cheie care afectează finanțele externe ale Rusiei. Achizițiile de mărfuri străine, care au scăzut drastic în primăvara anului trecut, au crescut puternic spre sfârșitul anului 2022.

Importurile au scăzut după ce primele runde de sancțiuni au perturbat lanțurile de aprovizionare și au privat companiile ruseşti de multe componente străine. Alte măsuri luate de SUA și aliații săi au complicat schimburile economice prin sancţionarea băncilor rusești şi decuplarea lor de la sistemul financiar global. Economia rusă s-a ajusta în timp, a dezvoltat noi rute comerciale și a cumpărat componente de pe alte piețe. "Sunt surprinsă de cât de repede au crescut importurile în luna decembrie și per ansamblu în al patrulea trimestru din 2022", a explicat Natalia Orlova, economist șef la Alfa-Bank.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia, excedent de cont curent record, de 227 miliarde de dolari în 2022. Importurile au crescut surprinzător la final de an