Antena Meniu Search
x

Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute; bombardează Herson. Luptele se intensifică, riposta lui Putin

Forțele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile din orașul Herson în decurs de 24 de ore până miercuri dimineața, a anunțat azi armata ucraineană. Luptele s-au intensificat, Rusia a desfășurat mai multe tancuri și vehicule blindate pe linia frontului. Ruşii au atacat cu mortiere și artilerie zonele populate de pe malul drept al Niprului, lângă Herson, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 28.12.2022, 15:19

Vezi și

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în raportul său de miercuri dimineață că forțele rusești au atacat cu mortiere și artilerie zonele populate de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de Herson. Forțele ruse au abandonat Herson luna trecută, una dintre cele mai semnificative victorii ale Ucrainei în războiul care durează de 11 luni. Luptele au intrat însă într-o fază lentă și greoaie, pe măsură ce s-a instalat iarna. 

"Au existat foarte puține schimbări în ceea ce privește linia frontului, dar presiunea inamicului s-a intensificat, atât în ceea ce privește numărul de oameni, cât și tipul și cantitatea de echipament", a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Rusia bombardează Hersonul, vrea să recucerească orașul

Zhdanov a spus că luptele s-au intensificat odată cu desfășurarea de către Rusia a unor vehicule blindate și tancuri. Cele mai grele lupte au avut loc în jurul orașului Bakhmut din estul țării, un oraș fantomă bombardat, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl ia cu asalt, cu costuri uriașe în vieți omenești, și mai la nord, în orașele Svatove și Kreminna, unde Ucraina încearcă să rupă liniile de apărare rusești.

Pe acelaşi subiect

În Bakhmut, unde locuiau 70.000 de oameni înainte de război și care acum este în ruine, reporterii Reuters au fost martorii unor incendii la un bloc de locuinţe. Pe străzi era împrăștiat moloz, iar ferestrele clădirilor erau spulberate.

"Clădirea noastră este distrusă. Era un magazin în clădirea noastră, acum nu mai este", a povestit Oleksandr, de 85 de ani, adăugând că este singurul locuitor rămas acolo. În apropiere, Pilaheia, în vârstă de 73 de ani, a spus că s-a obișnuit de mult cu "exploziile constante".

Într-un discurs ținut marți seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o reuniune a comandamentului militar a "stabilit pașii care vor fi făcuți în viitorul apropiat". "Vom continua să pregătim forțele armate și securitatea Ucrainei pentru anul viitor. Acesta va fi un an decisiv. Înțelegem riscurile iernii. Înțelegem ce trebuie făcut în primăvară", a declarat el.

Riposta lui Putin: interzice, de la 1 februarie, exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase"

Putin a ripostat marți faţă de plafonul de preț la petrol impus de țările occidentale, spunând că Rusia va interzice vânzările de petrol către țările care l-au adoptat. Plafonul, o măsură nemaivăzută chiar și în vremurile Războiului Rece dintre Occident și URSS, are scopul de a paraliza eforturile militare ale Rusiei în Ucraina - fără a afecta însă piețele prin blocarea petrolului rusesc. Preţul fixat de plafon nu trebuie să treacă de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute; bombardează Herson. Luptele se intensifică, riposta lui Putin