Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin interzice, de la 1 februarie, exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase"

Moscova interzice exporturile de petrol și produse petroliere către țările care au plafonat preţul petrolului rusesc. Vladimir Putin a semnat, marţi, decretul care va intra în vigoare de la 1 februarie, scrie TASS.  

de Redactia Observator

la 27.12.2022, 19:05

Vladimir Putin interzice, de la 1 februarie, exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase"
Vladimir Putin interzice, de la 1 februarie, exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase" - Profimedia Images

Noua măsură de la Kremlin a fost introdusă „în legătură cu acțiunile neprietenoase și contrare dreptului internațional ale Statelor Unite și ale statelor și organizațiilor internaționale care le-au urmat exemplu” și pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse. Documentul intră în vigoare la 1 februarie și este valabil până la 1 iulie 2023.

După cum se menționează în decret, interdicția aprovizionării cu petrol va intra în vigoare de la 1 februarie 2023.  Putin a interzis, de asemenea, furnizarea de petrol cumpărătorilor străini dacă contractul folosește un mecanism de plafonare a prețurilor.

Livrările de petrol și produse petroliere rusești către țările care au introdus un plafon de preț vor fi posibile numai pe baza unei decizii speciale a președintelui Federației Ruse. 

Statele din Grupul celor 7, Uniunea Europeană și Australia au convenit luna aceasta să plafoneze prețul țițeiului rusesc la 60 de dolari pe baril, în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin interzice, de la 1 februarie, exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase"