Antena Meniu Search
x

Rusia, obligată de CEDO să plătească despăgubiri unei femei căreia soţul i-a tăiat mâinile cu un topor

Rusia a fost obligată să plătească o despăgubire de peste 370.000 de euro unei femei căreia i-au fost tăiate mâinile de către soțul ei.

de Redactia Observator

la 15.12.2021, 11:00

Margarita Gracheva, femeia c[reia i-au fost t[iate m\inile cu un topor
Margarita Gracheva, femeia c[reia i-au fost t[iate m\inile cu un topor - Profimedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că Rusia nu a reușit să combată violența domestică și i-a ordonat să despăgubească patru femei care au fost atacate cu brutalitate. Printre acestea se numără și Margarita Gracheva, al cărei soț a răpit-o în 2017 și a atacat-o cu un topor, scrie BBC.

CEDO a cerut Rusiei să facă schimbări urgente pentru a opri astfel de atacuri în viitor. Instituţia a transmis că violența domestică împotriva femeilor are loc „pe scară largă”, iar Rusia a încălcat două articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. În decembrie 2017, soțul Margaritei Gracheva a dus-o într-o pădure și i-a tăiat mâinile cu un topor.

Rusia s-a opus iniţial deciziei CEDO

Ea îi înştiinţase deja pe polițişti despre comportamentul lui agresiv, dar ofițerii au ignorat plângerile repetate. Mâna ei stângă mutilată a fost scoasă din pădure și cusută înapoi. A fost montată o proteză pentru mâna dreaptă, după o campanie de strângere de fonduri. Fostul ei soț, Dmitri Grachev, a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Instanța a spus că acest caz a arătat că legile Rusiei au făcut ca autoritățile să nu identifice abuzul domestic până când acesta a escaladat. Judecătorii au cerut o definiție legală a violenței domestice și ca toți autorii să fie incriminați. 

În 2017, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care atenuează pedepsele pentru violență domestică . Primele infracțiuni în care victima nu este internată nu mai sunt tratate drept infracțiuni și pedepsele au fost reduse. Alte trei femei, Natalya Tunikova, Yelena Gershman și Irina Petrakova, urmează să primească și despăgubiri din partea statului. Ministrul adjunct al Justiției, Mihail Galperin, a spus că statul rus nu ar trebui să fie tras la răspundere pentru cazurile de violență domestică comise de persoanele fizice din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia, obligată de CEDO să plătească despăgubiri unei femei căreia soţul i-a tăiat mâinile cu un topor