Antena Meniu Search
x

Rusia oferă Coreei de Nord o nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid, pe fondul unei crize economice grave

Rusia a oferit o nouă tranșă de vaccinuri anti-COVID Coreei de Nord, pe fondul unor rapoarte care avertizează că o nouă carantină dură va duce la o foamete extremă, potrivit BBC. Phenianul a refuzat, în trecut, ajutorul oferit de mai multe state, însă se bazează, în continuare, pe sprijinul Beijingului.

de Redactia Observator

la 08.07.2021, 13:11

Rusia oferă Coreei de Nord o nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid, pe fondul unei crize economice grave
Rusia oferă Coreei de Nord o nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid, pe fondul unei crize economice grave - Profimedia Images

Coreea de Nord şi-a închis graniţele pentru încerca să a izola virusul, fapt ce a afectat comerțul cu China. Regimul de la Phenian se bazează pe Beijing pentru mâncare, combustibil şi îngrăşământ.

Kim Jong-un a recunoscut, luna trecută, că ţara sa se confruntă cu o criză alimentară, descriind situaţia ca fiind "tensionată". Liderul de la Phenian le- transmis atunci nord-coreenilor să se pregătească pentru „ce e mai rău” și a făcut comparații cu foametea din anii '90, scrie BBC.

Rusia l-a avertizat, în trecut, pe Kim Jong-un că „nu toată lumea poate face faţă unor restricţii atât de dure''. Totodată, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova s-a oferit de nenumărate ori să ajute Phenianul cu doze de vaccin. Acesta a mai adăugat că oferta Rusiei rămâne valabilă în cazul în care Coreea de Nord îi va cere sprijinul. 

Ce spun reprezentanţii ONU despre situaţia ţării

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, a avertizat despre o ''criză alimentară gravă'' care duce deja la malnutriție și înfometare. "Au fost raportate decese prin înfometare, la fel ca o creștere a numărului de copii și vârstnici care au recurs la cerșetorie, deoarece familiile nu sunt în măsură să-i susțină".

Strâns controlată de guvern, economia Coreei de Nord este una dintre cele mai puțin libere din lume și se spune că este extrem de ineficientă. Costul enorm al întreținerii structurilor militare și de securitate a lăsat foarte puțin în mâinile cetățenilor nord-coreeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia oferă Coreei de Nord o nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid, pe fondul unei crize economice grave