Antena Meniu Search
x

Rusia recunoaşte că a pierdut Robotîne: Satul mai există doar pe hartă; Trupele ucrainene sunt prinse într-un "buzunar de foc"

Război în Ucraina. Guvernatorul pus de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Evgheni Baliţki, a recunoscut miercuri, în cele din urmă, că trupele ruse s-au retras din satul Robotîne, în jurul căruia forţele Kievului avansează în prezent.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 16:11

Rusia recunoaşte că a pierdut Robotîne: Satul mai există doar pe hartă; Trupele ucrainene sunt prins într-un "buzunar de foc"
Robotîne - Telegram

"Armata rusă a abandonat acest sat într-o mişcare tactică (...)", a declarat politicianul în cadrul emisiunii Soloviov Live, unde a subliniat că nu mai exista niciun loc de adăpostit în tranşee în satul devastat. Potrivit lui Baliţki, Robotîne mai există acum doar pe hartă şi "putem spune că nu îl controlăm".

Rusia a negat timp de mai multe zile versiunea oficială ucraineană, care informa la sfârşitul lunii august că trupele Kievului au cucerit satul în întregime.

Varianta ruşilor: Ucrainenii au fost prinşi într-un "buzunar de foc" în Robotîne

Cu o zi înainte, un politician din Zaporojie care conduce mişcarea "Împreună cu Rusia", Vladimir Rogov, a declarat pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti că forţele ucrainene au fost prinse într-un "buzunar de foc" în Robotîne.

Pe acelaşi subiect

ISW: Infanteria ucraineană lărgește breșa în linia fortificată din sud

Armata ucraineană şi-a extins săptămâna trecută, după cucerirea satului Robotîne, contraofensiva către localitatea vecină Verbove şi a anunţat în weekend că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în unele puncte de pe frontul de sud-est. Ucrainenii au reușit să pătrundă în spatele câmpurilor minate rusești și a "dinților de dragon" de la Verbove, dar cel mai probabil doar cu grupe de infanterie, iar rușii dau foc vegetației pentru a opri înaintarea ucraineană, potrivit evaluărilor analiştilor occidentali. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat miercuri că imaginile geolocalizate de marţi arată că forţele ucrainene avansează la nord-vest şi vest de Robotîne, precum şi în sudul localităţii şi la nord-vest de Verbove. Obiectivul Ucrainei este acum să treacă de cea de-a doua linie de apărare a Rusiei, aparent mai puţin densă în ceea ce priveşte minele, dinţii de dragon şi şanţurile antitanc decât prima, pentru a ajunge în oraşul Tokmak, un important nod de comunicaţii cu căi rutiere spre Melitopol şi Berdiansk, la Marea Azov. 

Imaginile de mai jos, publicate marți de un blogger militar rus, au fost verificate de Institutul pentru Studiul Războiului. Ele arată că forțe rusești lovesc poziții ucrainene la nord-vest și vest de Robotîne, indicând că forțele ucrainene au avansat într-o zonă controlată anterior de ruşi. Alte imagini arată că Forțele Armate ucrainene au avansat la sud de Robotîne și la nord-vest de Verbove (sat situat la aproximativ 10 km est de Robotîne). Ucrainenii ar avansa acolo de-a lungul liniei de fortificații rusești care intră în sat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Rusia recunoaşte că a pierdut Robotîne: Satul mai există doar pe hartă; Trupele ucrainene sunt prinse într-un "buzunar de foc"