Antena Meniu Search
x

Ucraina a arătat cum poate fi învinsă armata rusă. Nu în 2023, ci în 2024 sau 2025, anunţă un fost general britanic

Război în Ucraina. Ucraina nu poate câștiga acum împotriva Rusiei, dar este posibilă o victorie a sa până în 2025, susţine fostul general britanic Richard Lawson Barrons pentru Financial Times. Aliații trebuie să intensifice producția de arme pentru a oferi Kievului mijloacele necesare ca să învingă Moscova odată pentru totdeauna, mai susţine fostul şef al Comandamentului Forțelor Comune din armata britanică. 

de Redactia Observator

la 05.09.2023, 11:47

Ucraina nu poate învinge acum Rusia, dar este posibilă o victorie a Kievului până în 2025, anunţă un fost general britanic
Război în Ucraina - Profimedia

Actuala contraofensivă nu va putea alunga forţele ruse afară din Ucraina, nici nu așa se aștepta cineva la asta, scrie fostul general britanic în Financial Times. Nici nu va reuşi cel mai probabil să taie forţele ruse înainte de iarnă, care putea fi unul dintre obiectivele mai optimiste ale contraofensivei.

Actuala contraofensivă arată că forţele ruse pot fi învinse

Totuși, susţine Richard Lawson Barrons, Ucraina a arătat cum poate fi învinsă armata rusă. Nu în 2023, ci în 2024 sau 2025. De unde şi refrenul aliaților occidentali de a sprijini Kievul "atâta timp cât este nevoie". Progresul modest realizat în această vară arată că, să treci pe câmpul de luptă de o apărare convențională şi bine pregătită poate fi una dintre cele mai grele operațiuni din război, dar se poate face.

Armata ucraineană a trecut doar de prima linie de tranșee şi a cucerit Robotîne în sud, după ce a luptat săptămâni întregi prin câmpurile minate pentru a ajunge acolo. Progresul este de aproximativ 13 km, iar pentru a ajunge la mare trebuie parcurşi alţi 89 de km (prin trei linii de apărare). Scopul este tăierea coridorului terestru către Crimeea. La nord și la sud de Bahmut, ucrainenii au avansat cu aproximativ 8 km şi mai au 16 km până la principala linie defensivă rusă și 97 de km până la granița cu Rusia. 

Pe acelaşi subiect

Presupusa asasinare a șefului Grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și a conducerii de vârf a mercenarilor, nu a avut niciun efect asupra luptelor, poate doar a întărit loialitatea soldaţilor față de Vladimir Putin. Forțele ruse sunt întinse, uzate și lipsite de rezerve, dar dacă nu cedează pur și simplu, luptele vor continua pe termen lung. Ucraina are suficientă putere de apărare aeriană pentru a acoperi aproximativ o treime din țară. Lipsa de muniție de artilerie a fost rezolvată doar temporar de către SUA prin furnizarea de muniţie cu dispersie. 

Ucraina nu va putea forma o forță aeriană suficient de puternică mai devreme de jumătatea anului 2024 și nici nu are echipamentul cheie necesar pentru curățarea minelor. Remedierea tuturor acestor lucruri va prelungi războiul cel puțin şi anul viitor. Ar fi catastrofal să permitem ca ce a mai rămas din Corpul 10, rezervele neangajate în luptă ale Ucrainei, să fie zdrobit de apărarea rusă din cauza unui calendar grăbit. Războaiele mari - și acesta este un război pentru supraviețuire națională de-a lungul unui front de aproape 1.000 km - sunt purtate la scara și în ritmul în care evoluează.

Cum poate fi învinsă Rusia în 5 paşi

Înfrângerea invaziei ruse se bazează pe cinci pași cruciali. În primul rând, Kievul nu trebuie să facă presiuni pentru un succes substanțial pe câmpul de luptă înainte de a avea mijloacele pentru a reuşi asta... Ucraina trebuie să devină mai puternică și Rusia mai slabă, altfel va fi un impas. În al doilea rând, pe tot parcursul iernii trebuie menținută o presiune necruțătoare asupra forţelor ruse de ocupație. În al treilea rând, Ucraina trebuie să slăbească sistematic controlul militar al Rusiei asupra teritoriilor sale până în 2024. Zdrobirea artilerie ruse este importantă, la fel și atacurile asupra țintelor mai adânci din teritoriul ocupat. Obiectivul este de a distruge capacitatea militară rusă mai repede decât poate fi ea înlocuită, făcându-i incapabili pe ruşi să reziste unei viitoare ofensive ucrainene mai puternice.

În al patrulea rând, flota rusă de la Marea Neagră trebuie neutralizată pentru a opri loviturile devastatoare cu rachete de croazieră ale Moscovei și o constrângere cheie asupra exportului de cereale. Atacurile ucrainene cu rachete şi drone maritime pot deteriora navele rusești mai repede decât pot fi înlocuite. Până în primăvara anului 2024, flota Mării Negre nu ar trebui să joace un rol important în acest război.

Al cincilea și cel mai important aspect este să acceptăm că acest război se îndreaptă asupra capacității industriale de apărare a Occidentului și a Ucrainei ca factor determinant în succesul militar. Ar putea fi furnizate mai multe arme din stocuri, dar campania militară a Ucrainei are nevoie acum ca aliații să își intensifice industriile de apărare.

Muniția din liniile de producție nou extinse va ajunge în cantităţi mari nu mai devreme de jumătatea anului 2024. Acest lucru ar trebui să aducă un punct de cotitură major în capacitatea ofensivă a Kievului. Ucraina trebuie să câștige pe câmpul de luptă pentru a supraviețui ca stat. Nu numai că această victorie este vitală pentru securitatea NATO și pentru relația sa continuă cu Rusia, dar va influența și apetitul Chinei pentru aventură militară. Actuala contraofensivă arată că ocupația lui Putin poate fi învinsă. Va dura mai mult și va costa mai scump decât am sperat, dar speranța nu este suficientă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Ucraina a arătat cum poate fi învinsă armata rusă. Nu în 2023, ci în 2024 sau 2025, anunţă un fost general britanic