Antena Meniu Search
x

Rusia şi China, aliaţi de nădejde în faţa Occidentului. Noul "model de cooperare" stabilit de Putin şi Xi Jinping

Rusia și China intenţionează să rămână ferme pe poziţii în respingerea intervenţiilor occidentale, au căzut de acord, miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping. Cei doi lideri au convenit, de asemenea, în timpul unei videoconferinţe, că statele lor îşi vor apăra reciproc interesele de Securitate.

de Redactia Observator

la 15.12.2021, 19:02

- Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping au purtat miercuri un dialog care cimentează prietenia dintre Rusia şi China. Conversația lor a avut loc la opt zile după dialogul dintre Vladimir Putin şi preşedintele SUA Joe Biden, relatează Reuters. Potrivit publicaţiei, astfel e subliniat modul în care ostilitatea împărtăşită de cele două state faţă de Occident apropie Moscova şi Beijingul. "În prezent, anumite forţe internaţionale - sub pretextul democrației și al drepturilor omului - se amestecă în afacerile interne ale Chinei și Rusiei și călcă în picioare cu brutalitate dreptul internațional și normele recunoscute ale relațiilor internaționale", ar fi declarat Xi Jinping, conform presei de stat. "China și Rusia ar trebui să-și intensifice eforturile comune pentru a proteja mai eficient interesele de securitate ale ambelor părți."

China şi Rusia, unite de un "duşman" comun

Yuri Ushakov, consilier al Kremlinului, susţine că preşedintele Xi Jinping i-a oferit sprijin lui Putin în demersurile sale de a obţine garanţii de securitate pentru Rusia din partea Occidentului, afirmând că înțelege preocupările Moscovei. De asemenea, cei doi lideri şi-ar fi exprimat "viziunea negativă" cu privire la crearea unei noi alianţe militare, precum pactul AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite.

Convorbirea a evidențiat modul în care funcţionează sprijinul reciproc dintre China şi Rusia, într-un moment de mare tensiune în relațiile lor cu Occidentul. China se află sub presiune din cauza incidentelor referitoare la drepturile omului, iar Rusia este acuzată că amenință Ucraina.

Vladimir Putin, despre "un nou model de cooperare"

Kremlinul a declarat că Vladimir Putin l-a pus la curent pe Xi Jinping cu detaliile conversației cu Joe Biden, în care președintele SUA a avertizat Rusia cu privire la planurile de invazie a Ucrainei - acţiune negată de Moscova. "Între ţările noastre s-a format un nou model de cooperare bazat, printre altele, pe principii precum lipsa implicării în problemele interne și respectul reciproc pentru interesele celuilalt", a precizat Putin. Acesta a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să-l întâlnească pe Xi Jinping la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie. Evenimentul este unul controversat, întrucât mai multe ţări, inclusiv SUA, au anunţat că vor boicota diplomatic întreaga competiţie, în semn de protest faţă de acţiuni ale Chinei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia şi China, aliaţi de nădejde în faţa Occidentului. Noul "model de cooperare" stabilit de Putin şi Xi Jinping