Antena Meniu Search
x

Furie în Franța după alianța AUKUS care a torpilat relația cu SUA: ”Ne-au înjunghiat în spate”. Și China spumegă

Victima colaterală în urma acordului politic între Canberra, Londra și Washington pentru contracararea Chinei, Franța pierde un contract de 56 miliarde de euro cu Australia și suferă un eșec diplomatic major în zona Indo-Pacificică.

de Redactia Observator

la 17.09.2021, 11:51

Furie în Franța după alianța AUKUS care a torpilat relația cu SUA: ”Ne-au înjunghiat în spate”. Și China spumegă
Submarin din clasa Suffren construit de francezi - Profimedia

Franța și-a exprimat furia față de decizia surprizătoare a Australiei de a renunța la un imens contract cu Parisul pentru construcția de submarine în favoarea unora nucleare construite de SUA. Francezii acuză că au fost înjunghiați în spate de australieni iar relația cu Washingtonul a fost și ea dinamitată. „Este într-adevăr o înjunghiere în spate. Am stabilit o relație de încredere cu Australia, această încredere a fost trădată”, a declarat joi ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian care a lăsat de înțeles că au fost torpilate și relațiile cu SUA: ”O decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă, care seamănă mult cu ceea ce făcea domnul Trump.”

Francezii au anulat gala programată pentru vineri la Washington D.C. pentru a marca 240 de ani de la Bătălia Capes, o importantă victorie a marinei franceze care a ajutat coloniştii să câştige Revoluţia Americană, a confirmat ambasada Franţei, potrivit nbcnews.com.

Florence Parly, ministrul Apărării din Franța, a spus că Guvernul va încerca să minimalizeze impactul financiar al acordului anulat cu fabricantul Naval Group, deţinut în mare parte de stat. Întrebată dacă Franţa va căuta să primească despăgubiri din partea Australiei, ea nu a exclus acest lucru.

AUKUS, noua alianţă de securitate a SUA cu Regatul Unit şi Australia, primită cu furie și în China

Pe acelaşi subiect

Noua alianţă de securitate a Statelor Unite cu Regatul Unit şi Australia era de aşteptat să fie primită cu furie de China. Beijingul este ţinta nenumită în mod public a eforturilor Washingtonului de a-şi consolida influenţa în regiune. La o informare de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că pactul „a subminat serios pacea şi stabilitatea în regiune, a agravat cursa pentru arme şi a subminat eforturile internaţionale de neproliferare nucleară”. Zhao a adăugat că orice alianţă regională „ar trebui să nu vizeze sau să afecteze interesele unei părţi terţe”.

Într-un briefing dinaintea anunţului de miercuri seară, un oficial al administraţiei Biden a subliniat că acordul „nu vizează nicio ţară”. Însă acordul AUKUS (Australia-UK-US) vine în timp ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a contracara China. Va permite Australiei, pentru prima dată, să construiască submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia pe care SUA au împărtăşit-o până acum doar cu Marea Britanie. Pactul va permite şi o mai intensă colaborare între cele trei ţări privind capacităţile cibernetice şi inteligenţa artificială, precum şi în alte domenii.

Australia va deveni, sub acest acord, a şaptea ţară din lume care va avea submarine cu propulsie nucleară, după SUA, Regatul Unit, Franţa, China, India şi Rusia. Spre deosebire de aceste ţări, Australia nu are arme nucleare. „SUA nu au împărtăşit această tehnologie decât cu Marea Britanie, aşadar faptul că Australia se alătură acum clubului arată că Statele Unite sunt pregătite să facă paşi importanţi şi să renunţe la vechile reguli pentru a întâmpina provocările Chinei”, a declarat Sam Roggeveen, director al International Security Program de la Lowy Institute din Sydney, într-un comunicat pentru NBC News.

Relaţiile dintre Beijing şi Canberra se deteriorează de câţiva ani, aliatul SUA devenind un bastion în eforturile Vestului de a opri influenţa tot mai mare a Chinei. Beijingul, cel mai important partener comercial al Australiei, a pornit în schimb un război comercial.

Noua Zeelandă nu va permite submarinelor nucleare ale Australiei să treacă prin apele sale 

În Noua Zeelandă, liderii opoziţiei au pus sub semnul întrebării decizia Australiei de a-şi lăsa ţara vecină şi aliat apropiat în afara cercului. Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că Guvernul său nu a fost contactat ca parte a pactului şi că nici nu se aştepta să fie. Ea a adăugat că niciun submarin cu propulsie nucleară achiziţionat de Australia nu va avea permisiunea să intre în apele teritoriale ale Noii Zeelande, având în vedere că politica sa veche „fără energie nucleare” interzice acest lucru.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a spus că, în ciuda resentimentelor rivalilor şi ale anumitor aliaţi, aceasta a fost doar o ocazie pe care ţara sa nu o putea refuza. Avantajele unor submarine nucleare sunt clare, a afirmat el. „Sunt mai rapide, au o putere mai mare, se camuflează mai bine şi au capacitate mai mare de transport”, a explicat Morrison.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Furie în Franța după alianța AUKUS care a torpilat relația cu SUA: ”Ne-au înjunghiat în spate”. Și China spumegă