Antena Meniu Search
x

Rusia și Iranul, excluse de la Conferinţa de Securitate de la München. China va fi reprezentantată de ministrul de externe, pentru prima dată de la începutul pandemiei

Guvernul rus a fost exclus de la Conferinţa de Securitate de la Munchen din cauza războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, au declarat luni organizatori ai reuniunii internaţionale la nivel înalt, relatează dpa. Este pentru prima dată în ultimele decenii când Moscova nu va participa la evenimentul anual care reuneşte lideri mondiali şi factori de decizie pentru a discuta provocările la adresa securităţii internaţionale. Oficiali ai guvernului iranian sunt, de asemenea, excluşi în acest an. În total, peste 40 de şefi de stat şi de guvern şi 90 de miniştri vor participa la conferinţa, care se desfăşoară de vineri până duminică în capitala landului Bavaria. Ministrul de externe chinez Wang Yi va participa la conferinţa de securitate, fiind pentru prima dată când un înalt oficial al guvernului chinez participă la acest eveniment de la începutul pandemiei, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 21:56

Rusia și Iranul, excluse de la Conferinţa de Securitate de la München. China va fi reprezentantată de ministrul de externe, pentru prima dată de la începutul pandemiei - Profimedia

Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, va participa la sfârşitul acestei săptămâni la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi intenţionează să viziteze mai multe ţări, inclusiv Rusia, a anunţat luni Ministerul chinez de Externe. Acest diplomat, şeful Biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), se va duce, de asemenea, în Franţa, Italia şi Ungaria în această lună, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.

Cea de-a 59-a Conferinţă de Securitate de la Munchen va avea loc în perioada 17-19 februarie, iar la acest important for de discuţii vor participa mai mulţi lideri mondiali, inclusiv vicepreşedinta americană Kamala Harris.

"La invitaţia guvernelor Franţei, Italiei, Ungariei şi Rusiei, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC şi director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, va vizita Franţa, Italia, Ungaria şi Rusia în perioada 14-22 februarie", a precizat purtătorul de cuvânt chinez.

Poziția Chinei la Conferința de Securitate de la München

Pe acelaşi subiect

La Conferinţa de Securitate de la München, Wang Yi va susţine un discurs "pentru a comunica viziunea securităţii comune, cuprinzătoare, durabile şi în spiritul cooperării" susţinută de preşedintele Xi Jinping, pentru "a face clar angajamentul constant al Chinei faţă de dezvoltarea paşnică şi pentru a împărtăşi poziţia Chinei cu privire la problemele internaţionale majore" în materie de securitate, precizează MAE chinez.

Ziarul rus "Vedomosti" a relatat încă de la sfârşitul săptămânii trecute că diplomatul cu rangul cel mai înalt din China, Wang Yi, ar urma să viziteze Moscova în februarie. Potrivit publicaţiei, este posibil ca Wang să aibă o întrevedere inclusiv cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale. Scopul vizitei lui Wang nu este clar, dar ar putea fi legat de pregătirile pentru o viitoare vizită în Rusia a preşedintelui chinez Xi Jinping, a adăugat ziarul.

La 1 ianuarie 2023, Wang a fost numit director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez (PCC), devenind astfel diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, sub conducerea directă a secretarului general al PCC, care este Xi Jinping. Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, este considerat al doilea diplomat ca rang al ţării, după Wang Yi.

Aprofundarea parteneriatului "nelimitat" dintre o Chină în ascensiune şi o Rusie sancţionată de Occident, dar care dispune de resurse energetice importante este urmărită cu o oarecare îngrijorare, deşi nu este clar cât de profund este acest parteneriat. Pe de altă parte, între timp, relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au tensionat şi mai mult, în urma incidentului cu presupusul balon-spion al Chinei, iar secretarul de stat american Antony Blinken şi-a amânat pe ultima sută de metri o vizită la Beijing care fusese convenită la sfârşitul anului trecut de preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping.

China s-a abţinut de la a condamna operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau de a o numi „invazie”. După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă, Rusia se reorientează către Asia - şi în special către China - după secole în care Occidentul a fost o sursă pentru creşterea sa economică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Rusia și Iranul, excluse de la Conferinţa de Securitate de la München. China va fi reprezentantată de ministrul de externe, pentru prima dată de la începutul pandemiei