Antena Meniu Search
x

China dă replica: SUA au trimis cel puțin 10 baloane în spațiul aerian al Beijingului, doar în 2022

Ministerul de Externe al Chinei susține că SUA au trimis cel puțin 10 baloane în spațiul său aerian, doar în ultimul an, transmite BBC. Acuzația vine după ce armata americană a doborât în data de 4 februarie un presupus balon de spionaj depistat în spațiul aerian, despre care China spunea că e civil.

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 13:07

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE din China
China dă replica: SUA au trimis cel puțin 10 baloane în spațiul aerian al Beijingului, doar în 2022 - Profimedia Images

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de la incidentul în care a fost implicat presupusul balon de spionaj. În ultimele zile, SUA a anunțat că au doborât și o serie de alte obiecte zburătoare neidentificate. Luni, Beijingul a acuzat Statele Unite că au făcut multe incursiuni în spațiul său aerian. "Nu este neobișnuit ca SUA să intre ilegal în spațiul aerian al altor țări", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, la o conferință de presă. "Numai de anul trecut, baloanele americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste 10 ori fără nicio aprobare din partea autorităților chineze. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă partea SUA este să înceapă de la zero, sa-și facă analiza propriilor acțiuni, în loc să defăimeze și să acuze China", a adăugat oficialul chinez.

Wang Wenbin a spus că Beijingul a răspuns la incursiuni într-un mod "responsabil și profesionist". "Dacă doriți să aflați mai multe despre baloanele americane de mare altitudine care intră ilegal în spațiul aerian al Chinei, vă sugerez să întrebați partea americană", a spus el. Washingtonul nu a răspuns încă acuzațiilor de la Beijing. Primul incident cu balonul l-a determinat pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să anuleze o călătorie planificată la Beijing. Înaltul diplomat a calificat presupusul act de spionaj la mare altitudine al Chinei drept "inacceptabil și iresponsabil".

Americanii au umblat la radare pentru a depista mai multe obiecte zburătoare, după incidentul cu balonul-spion

Statele Unite și Canada investighează obiectele zburătoare misterioase care au fost doborâte în ultimele zile, pentru a înțelege ce capacități tehnice au și dacă au fost folosite pentru spionaj. Iar dacă la aceste întrebări nu avem pentru moment un răspuns, este clar de ce au apărut patru incidente în decurs de doar câteva zile - militarii americani au ajustat radarele pentru a detecta cât mai multe incursiuni în spațiul aerian al SUA, motiv pentru care depistează și doboară obiecte ce până de curând "treceau" neobservate.

Sunt două mari întrebări cu privire la incidentele în care au fost implicate obiectele zburătoare, scriu jurnaliștii de la New York Times. Ce sunt ele? Și de ce Statele Unite par că le depistează și doboară tot mai des? La prima întrebare nu există încă un răspuns. Oficialii americani nu știu ce sunt aceste obiecte, care este scopul lor și cine le-a trimis. Referitor la a doua întrebare, nu este clar dacă sunt cu adevărat mai multe obiecte zburătoare misterioase, însă cert este că armatele din SUA și Canada a devenit mult mai vigilente cu obiecte ce până de curând erau lăsate libere pe cer.

După ce balonul chinzesc a tranzitat SUA, la începutul acestei luni, NORAD (agenția responsabilă de protecția spațiului aerian din SUA) a ajustat radarele și le-a făcut mult mai sensibile. Drept urmare, numărul de obiecte detectate a crescut rapid, iar interceptările sunt realizate și pentru că agenția își dorește acest lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » China dă replica: SUA au trimis cel puțin 10 baloane în spațiul aerian al Beijingului, doar în 2022