Antena Meniu Search
x

Rușii au executat o fetiță și pe mama ei, lângă Kiev. Ana și Tamila au fost găsite moarte la Bucha, împușcate într-o dubă

O fată de 14 ani și mama ei sunt alte două victime ale atrocităților comise de soldații ruși în Ucraina. Ana și Tamila au fost găsite moarte în Bucha, lângă Kiev. Timp de o lună, rudele și prietenii au crezut că cele două au reușit să evacueze orașul. S-a dovedit că nu a fost așa, copila și cea care i-a dat viață fiind găsite împușcate în duba cu care încercau să ajungă într-un loc sigur.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 23.04.2022, 10:57

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a prins familia Anei, o fată în vârstă de 14 ani, în Bucha, oraşul devenit sinonim cu suferinţa. Copila locuia împreună cu mama, bunica și fratele mai mare, într-un apartament în care se mutaseră, de ceva vreme, din Vorzel, un oraș aflat în regiunea Irpin. Tatăl Anei a murit acum nouă ani. Într-o dimineață, bărbatul a ieșit afară să fumeze și i s-a oprit inima. Nu după mult timp, familia a vândut casa din Vorzel și s-au mutat în Bucha.

"Pe 5 martie, Tamila m-a sunat și mi-a spus că toți urmează să fie evacuați. Fiul cel mare Zhenya și bunica lui urmau să plece cu autobuzul a doua zi. Am rugat-o să ne contacteze imediat ce ajunge într-un loc sigur. A promis că așa va face și mi-a spus că va nota toate numerele de telefon pe o foaie de hârtie, în cazul în care rușii le vor lua telefoanele la punctul de control. Aceasta a fost ultima noastră conversație", mărturisește Katerina Vasylenko, o prietenă apropiată a familiei.

Doar că, nici a doua zi, nici o săptămână mai târziu, Tamila nu a mai dat niciun semn de viață. Fiul și bunica au părăsit Bucha în siguranță pe 6 martie, cu autobuze speciale, și au ajuns la Ivano-Frankivsk. "Cu toții am crezut că fetele sunt în siguranță și că pur și simplu, din diverse motive, nu au putut lua legătura cu noi. Fie că le-au fost luate telefoanele, fie au pierdut hârtia pe care scrise numerele de telefon. Bunica a fost cea care a spus că ceva nu este în regulă, pentru că nu au dat nicio veste de prea mult timp. Dar eu am liniștit-o, i-am spus că va fi bine", continuă Katerina.

Nu a fost așa. O lună mai târziu, când Bucha a fost eliberat de ocupanții ruși, Ana și mama ei Tamila au fost găsite moarte într-o dubă. Fuseseră împușcate în timp ce încercau să fugă din oraș. Nu au mai avut timp să ajungă într-un loc sigur, potrivit Obozrevatel.

Pe acelaşi subiect

Fiul cel mare al familiei a mers la Bucha, pentru a-și îngropa mama și sora cum se cuvine. Bunica...încă nu știe că fata și nepoata ei nu mai sunt. 

Ana visa să devină artistă

Katerina spune despre Ana că era o fată neobișnuită. Părea a fi din secolul trecut. Nu se gândea la unghii roșii, gene lungi sau haine la modă. I-a placut sa deseneze încă din copilarie, era extrem de talentată, picta și chiar a vândute câteva portrete. 

"Spunea că vrea să devină artist și că nu-și dorește să aibă o familie mare. Am întrebat-o de ce și mi-a spus că toți artiștii sunt saraci, deci nu va avea bani să crească mulți copii", își amintește Katerina.

Fata părea ca știe ce urmează să se întâmple. În ianuarie, mărturisea că, dacă ar exista un război, nu ar vrea să supraviețuiască. 

"Parcă știa totul", a mai spus prietena Tamilei.

Civili legați la spate și executați 

Reamintim că, de pe 2 aprilie, întreaga regiune a Kievului, în special Irpin, Bucha și Hostomel, a fost eliberată de armata rusă. Preţul plătit a fost însă unul teribil. Militarii ucraineni, jurnaliști și localnici reveniți în zonă au fost întâmpinați de un tablou apocaliptic: gropi comune, civili executați fără milă, cadavre aruncate pe străzi și multe alte atrocități "foarte greu de descris".

Kievul a acuzat trupele Kremlinului de atrocități și „crime de război”.

Autoritățile din Ucraina au anunțat că 410 cadavre au fost găsite în orașele Buha și Irpin, în cadrul unei investigații privind posibile crime de război și au cerut o anchetă la Curtea Penală Internațională.

De cealaltă parte, Rusia susține că relatările despre presupusele „crime” ale trupelor sale în Bucha sunt o „provocare” și că niciun locuitor nu a avut de suferit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Rușii au executat o fetiță și pe mama ei, lângă Kiev. Ana și Tamila au fost găsite moarte la Bucha, împușcate într-o dubă