Antena Meniu Search
x

Rușii folosesc violul ca armă de război. Un tată și-a recunoscut fiica ucisă după tatuaje: ”Au mutilat-o. Au împușcat-o în picior, apoi în tâmplă!”

Când trupele ruse au invadat Ucraina și au început să se apropie de capitala Kiev, Andrii Dereko și-a implorat fiica în vârstă de 22 de ani, Karina, să fugă. Tănăra a refuzat și s-a ascuns într-un apartament cu alți doi prieteni în timp ce soldații ruși au înconjurat Bucha la începutul lunii martie. Familia a devenit disperată când nu a mai auzit nimic despre ea săptămâni la rând, relatează CNN. Război Rusia - Ucraina, ziua 58 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 22.04.2022, 16:29

Rușii folosesc violul ca armă de război. Un tată și-a recunoscut fiica ucisă după tatuaje: ”Au mutilat-o. Au împușcat-o în picior, apoi în tâmplă!”
Karina Yershova - CNN

Prietenii tinerei i-au spus mamei ei că mai multe imagini cu o femeie moartă cu tatuaje similare cu cele ale Karinei - inclusiv un trandafir pe antebraț - au fost postate pe grup Telegram creat de un detectiv din Bucha, care încerca să identifice sute de cadavre găsite în oraș după ce trupele ruse s-au retras în urmă cu două săptămâni.

Imaginile arată corpul mutilat al Karinei, a confirmat tatăl ei vitreg Andrii Dereko. Poliția a spus familiei că tânăra a fost ucisă de soldații ruși. ”Au mutilat-o. Au împușcat-o în picior, apoi i-au dat un garou pentru a-i opri sângerarea. Și apoi au împușcat-o în tâmplă.” Părea că a fost torturată sau că s-a luptat cu ei, a spus bărbatul. Dereko crede că fiica lui a fost violată de soldații ruși. ”Anchetatorii au lăsat de înțeles asta”, că a fost violată, a spus el.

CNN nu a putut verifica independent această afirmație. Polițiștii care se ocupă de caz au refuzat să comenteze pentru că este o anchetă în curs. 

"Cine este vinovat pentru asta?" a întrebat tatăl fetei. ”Este de vină soldatul care mi-a abuzat copilul? Sau cel care l-a adus aici într-un tanc? Sau poate că generalul care a ordonat invadarea Ucrainei este de vină? Sau acel împuțit de președinte, Vladimir Putin, care a dat ordinul ca poporul ucrainean să fie mutilat? Dau vina pe întreaga lume rusă, nu doar pe armata ei”, a spus bărbatul.

Pe acelaşi subiect

Rușii folosesc violul ca armă de război în Ucraina, susțin organizațiile pentru drepturile omului

Relatările despre violuri în timpul războiului din Ucraina s-au înmulțit în ultimele săptămâni. Oficialii ucraineni spun că forțele ruse abuzează sexual femei, copii și bărbați de la începutul invaziei, folosind violul și alte abuzuri sexuale ca arme de război. Grupurile pentru drepturile omului și psihologii ucraineni au spus pentru CNN că au lucrat non-stop pentru a se ocupa de un număr tot mai mare de cazuri de abuz sexual care ar implica soldați ruși.

Un raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), publicat pe 13 aprilie, a constatat încălcări ale dreptului internațional umanitar de către forțele ruse în Ucraina, menționând că „rapoartele indică cazuri de violență de gen pe timp de conflict, cum ar fi violul, violență sexuală sau hărțuire sexuală”.

”Soldații ruși fac tot ce le stă în putință să-și arate dominația, iar violul este un instrument aici”, a explicat psihologul Vasilisa Levcenko, care a fondat un serviciu ce oferă consiliere gratuită ucrainenilor care suferă de traume legate de război.

Levchenko spune că rețeaua ei numită Psy.For.Peace a stat de vorbă cu aproximativ 50 de femei din regiunea Kiev care susțin că au fost agresate sexual de soldații ruși. Printre cazurile cu care se ocupă este și cel al unei fete de 15 ani și al mamei ei care au fost abuzate sexual de soldații ceceni pro-ruși. Într-un alt caz o femeie a fost violată în grup de șapte soldați în timp ce prizonierii ucraineni erau forțați să privească. CNN nu a putut verifica independent aceste relatări. ”Arma violului este o demonstrație de dispreț total față de poporul ucrainean”, a comentat Levchenko.

Rusia a negat în mod repetat că vizează civili, dar declarația este infirmată de numeroasele atacuri verificate de CNN și de alte organizații de știri. 

”Violul este folosit pentru a distruge moralul ucrainenilor”

Alyona Krivulyak a înființat o linie telefonică din partea grupului La Strada-Ucraina care militează împotriva violenței de gen. Femeia a declarat pentru CNN că pe linia telefonică a primit nouă relatări de viol din întreaga țară, majoritatea fiind violuri în grup. ”Violul este un instrument de război împotriva populației civile, un instrument de distrugere a națiunii ucrainene”, a spus ea.

Psihologul Alexandra Kvitko, care lucrează la o linie telefonică pentru persoanele cu traume a declarat pentru CNN că a auzit zeci de relatări despre violența sexuală în război. ”Această cantitate de violență sexuală, acest tip de brutalitate nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus ea pentru CNN.

Kvitko a povestit că s-a ocupat doar de 10 cazuri de agresiune sexuală în cei 5 ani de activitate înainte de invazie. ”Acum, în câteva săptămâni de muncă am 50 de cazuri, iar acestea nu sunt doar femei, sunt copii, băieți și bărbați”, a spus ea.

Violul este folosit pentru a distruge moralul ucrainenilor, pentru a opri oamenii să reziste, susține psihologul. Kvitko a povestit că o pacientă a ei care a încercat să-i oprească pe soldații ruși să-i violeze sora de 19 ani a fost obligată să privească actul: ”Nu! Uită-te! Spune-le tuturor că asta va păți fiecare curvă nazistă”, i-ar fi spus militarul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rușii folosesc violul ca armă de război. Un tată și-a recunoscut fiica ucisă după tatuaje: ”Au mutilat-o. Au împușcat-o în picior, apoi în tâmplă!”