Noaptea minților luminate. S-au decernat Premiile Nobel
A fost noapte de gală, ieri, la Stockholm şi Oslo, oraşele în care s-au decernat Premiile Nobel. Potrivit tradiţiei, cinci distincţii au fost înmânate în capitala Suediei, în timp ce la Oslo a avut loc decernarea Premiului pentru Pace.
Într-o atmosferă de gală, regele Carl al 16-lea Gustaf al Suediei a înmânat primul premiu al serii. Cel pentru Fizică, acordat belgianului François Englert şi britanicului Peter Higgs pentru descoperirea „particulei lui Dumnezeu".
Rând pe rând şi ceilalţi laureaţi ai Premiilor Nobel pentru Literatură, Chimie, Economie şi Medicină au primit tradiţionalele diplome şi medalii de aur.
Premiul pentru Chimie a fost împărţit între trei oameni de ştiinţă americani.
Tot în trei a fost împărţit şi premiul Nobel pentru Medicină.
- Noul şef al Shin Bet, demis după doar o zi. Netanyahu l-a dat afară la o zi de la numire după criticile venite...
- Bilanţul cutremurului din Myanmar: Peste 2.000 de morţi şi aproape 4.000 de răniţi. Părinți distruși de...
- Rusia a vrut să folosească armele nucleare tactice în primele luni de război pentru a opri avansul Ucrainei spre...
- Momentul în care o femeie gravidă este salvată de sub dărâmături după 60 de ore. "Mirosul morții" plutește...
- "Adolescence", mini-seria Netflix despre influențele toxice din online, difuzată gratuit în școlile din Marea...
Din cauza unor probleme de sănătate, Alice Munro, laureata de anul acesta a premiului Nobel pentru Literatură, nu a putut veni la ceremonie. Fiica ei a ridicat, în schimb, premiul.
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, la Oslo, în Norvegia, tot aseară. După ceremonie, reprezentanţii organizaţiei au fost încântaţi de tradiţionala paradă a torţelor.
România se poate lăuda cu patru laureaţi ai premiiilor Nobel. George Emil Palade a câştigat distincţia, în 1974, pentru cercetările în fiziologie şi medicină, în timp ce Ioan Moraru în 1985 şi Elie Wiesel, un an mai târziu, au primit Nobelul pentru Pace. Scriitoarea Herta Müller a primit Nobelul pentru Literatură în anul 2009.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰