Antena Meniu Search
x

Noaptea minților luminate. S-au decernat Premiile Nobel

A fost noapte de gală, ieri, la Stockholm şi Oslo, oraşele în care s-au decernat Premiile Nobel. Potrivit tradiţiei, cinci distincţii au fost înmânate în capitala Suediei, în timp ce la Oslo a avut loc decernarea Premiului pentru Pace.

Vezi și

Într-o atmosferă de gală, regele Carl al 16-lea Gustaf al Suediei a înmânat primul premiu al serii. Cel pentru Fizică, acordat belgianului François Englert şi britanicului Peter Higgs pentru descoperirea „particulei lui Dumnezeu".

Rând pe rând şi ceilalţi laureaţi ai Premiilor Nobel pentru Literatură, Chimie, Economie şi Medicină au primit tradiţionalele diplome şi medalii de aur.

Premiul pentru Chimie a fost împărţit între trei oameni de ştiinţă americani.

Tot în trei a fost împărţit şi premiul Nobel pentru Medicină.

Din cauza unor probleme de sănătate, Alice Munro, laureata de anul acesta a premiului Nobel pentru Literatură, nu a putut veni la ceremonie. Fiica ei a ridicat, în schimb, premiul.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, la Oslo, în Norvegia, tot aseară. După ceremonie, reprezentanţii organizaţiei au fost încântaţi de tradiţionala paradă a torţelor.

România se poate lăuda cu patru laureaţi ai premiiilor Nobel. George Emil Palade a câştigat distincţia, în 1974, pentru cercetările în fiziologie şi medicină, în timp ce Ioan Moraru în 1985 şi Elie Wiesel, un an mai târziu, au primit Nobelul pentru Pace. Scriitoarea Herta Müller a primit Nobelul pentru Literatură în anul 2009.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Noaptea minților luminate. S-au decernat Premiile Nobel