Antena Meniu Search
x

Scandalul Pegasus. Israel investighează acuzațiile privind soft-ul care pornește camera sau microfonul din telefon

Israelul a înfiinţat o echipă ministerială pentru a analiza acuzaţiile tot mai numeroase vizând aplicaţia de spionaj vândută la nivel mondial de o firmă israeliană, a declarat miercuri o sursă apropiată situaţiei, care a adăugat că este improbabilă evaluarea exporturilor, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 22.07.2021, 07:56

Pegasus
Sute de jurnaliști de la Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press sau Reuters ar fi fost spionați cu ajutorul unui spyware, Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Echipa este condusă de Consiliul pentru Securitate Naţională al Israelului, care este subordonat premierului Naftali Bennett şi care are o arie de expertiză mai largă decât Ministerul Apărării, minister ce supraveghează exportul softului Pegasus al firmei NSO. ”Acest eveniment trece dincolo de competenţa Ministerului Apărării”, a spus sursa, referindu-se la un posibil efect diplomatic negativ, după informaţiile apărute în presă în această săptămână despre posibile abuzuri în folosirea Pegasus în Franţa, Mexic, India, Maroc şi Irak.

Miercuri, premierul francez Jean Castex a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigaţii în cazul spyware-ului Pegasus. Telefonul preşedintelui Macron se află pe o listă cu potenţiale ţinte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marţi publicaţia franceză Le Monde.

Exportul Pegasus, puțin probabil de a fi oprit

Sursa, care are cunoştinţe directe despre echipa israeliană şi a solicitat anonimatul din cauza sensibilităţii problemei, a considerat ”îndoielnic” că vor fi plasate noi limite exporturilor Pegasus. Aceasta nu a descris activitatea echipei drept o investigaţie formală, dar a spus: ”Obiectivul este să aflăm ce s-a întâmplat, să analizăm această problemă şi să învăţăm lecţii”.

Pe acelaşi subiect

Comentând evoluţia, un purtător de cuvânt al ONS a afirmat: ”Salutăm orice decizie luată de guvernul Israelului şi suntem convinşi că activităţile companiei sunt fără probleme”.

Biroul premierului Bennett a refuzat să comenteze. Vorbind miercuri la o conferinţă cibernetică, premierul nu a menţionat afacerea NSO. O investigaţie la nivel global publicată duminică de 17 organizaţii media, condusă de grupul jurnalistic non-profit din Paris Forbidden Stories, a afirmat că Pegasus a fost folosit în atacuri cibernetice reuşite sau nu împotriva unor smartphone-urilor aparţinând unor jurnalişti, oficiali guvernamentali şi activişti pentru drepturile omului. NSO a respins investigaţia partenerilor mass-media, spunând că este ”plină de presupuneri greşite şi teorii necoroborate”.

Ce este soft-ul Pegasus

Pegasus este destinat utilizării doar de către serviciile secrete guvernamentale şi agenţiile de aplicare a legii pentru a combate terorismul şi criminalitatea, a spus NSO. Astfel de scopuri sunt, de asemenea, cele care ghidează politica de export a Israelului, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz, într-un discurs susţinut marţi. Dar, într-o trimitere la acuzaţiile din jurul Pegasus, el a adăugat: ”În prezent, studiem informaţiile publicate”.

La conferinţă, Bennett a afirmat că Israelul are memorandumuri de înţelegere cu zeci de ţări despre securitatea cibernetică, pe care vrea să le transforme într-un ”scut global de apărare cibernetică”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Scandalul Pegasus. Israel investighează acuzațiile privind soft-ul care pornește camera sau microfonul din telefon