Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scandalul Russiagate. Spionajul rusesc a ajuns şi în birourile europarlamentarilor de la Bruxelles şi Strasbourg

Russia gate, noi percheziţii la Parlamentul European! Sunt acuzaţii de spionaj rusesc în birourile aleşilor de la Bruxelles. Ţinta procurorilor belgieni a fost un asistent al unui parlamentar german de extremă dreapta. Au fost percheziţionate birouri de la Bruxelles şi Strasbourg, dar şi locuinţa acestuia. Luna trecută, procurorii belgieni au deschis o anchetă amplă, care viza o reţea de influenţă rusă unde mai mulţi parlamentari europeni ar fi fost plătiţi de Kremlin pentru a promova propaganda lui Putin

de Redactia Observator

la 30.05.2024 , 08:20

Spionajul rusesc a ajuns şi în birourile europarlamentarilor. Ancheta belgienilor scotea la iveală acum o lună că mai mulţi parlamentari ai Uniunii Europene ar fi fost plătiţi de Moscova pentru a promova propaganda de la Kremlin. Procurorii belgieni au făcut percheziţii noi la Bruxelles şi Strasbourg, dar şi acasă la un asistent al unui parlamentar german de extremă dreaptă. Asta cu o săptămână înainte de alegerile care decid direcţia Uniunii Europene pentru următorii cinci ani.

"Cred că una dintre marile probleme este manipularea informaţiior şi campaniile de dezinformare pe care le-am văzut peste tot în Europa care sunt legate de actori ameninţători care se alătură cauzei Guvernului rus, în legătură cu agresiunea rusească, şi încearcă să influenţeze votanţii în anumite direcţii şi să îi dezinformeze", a declarat Juhan Lepassaar, director executiv al Agenţiei Uniunii Europene pentru Cybersecurity.

Într-un răspuns pentru Observator, Parlamentul European nu vrea să comenteze subiectul, dar asigură că sprijină ancheta procurorilor belgieni cu tot ce este nevoie. "Numărul de atacuri hacktiviste la adresa infrastructurii europene s-a dublat din trimestrul patru 2023 până în primul trimestru 2024. Acești actori de amenințare au intenția de a ne perturba modul de viață. Modul în care ne guvernăm face parte din aceasta", mai spune Lepassaar.

Vezi și

Spionajul rusesc acționează în România și încearcă să se infiltreze printre refugiații din Ucraina. Informația a apărut în Raportul CSAT care a ajuns la Comisiile de Apărare din Parlament. Ofiţerii Moscovei vizează în același timp Armata Română și Serviciile de Informații din țara noastră. Agenții Kremlinului caută detalii despre exercițiile militare și trupele NATO dislocate în România încercând astfel să submineze încrederea în armata şi în alianţa nord atlantică.

În plus, spionii Kremlinului ar fi încercat să se infiltreze în instituții vitale care asigură apărarea țării și securitatea națională. Iar săptămâna trecută, un român care vindea informaţii Rusiei despre bazele militare de lângă graniţa cu Ucraina a fost arestat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Scandalul Russiagate. Spionajul rusesc a ajuns şi în birourile europarlamentarilor de la Bruxelles şi Strasbourg