Antena Meniu Search
x

Video Ce informaţii le-a dat ruşilor "spionul" Alexandru Piscan. Dovezile, găsite la el acasă

Caz fără precedent: a fost arestat primul român care spiona pentru Putin. Individul ar fi supravegheat obiective militare NATO şi ar fi furnizat informaţii şi imagini prin intermediul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Toate datele ajungeau la Moscova. Bărbatul a fost arestat pentru trădare. Diplomatul rus care ţinea legătura cu el a fost declarat persona non grata

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 24.05.2024 , 19:23

Alexandru Piscan este românul acuzat de trădare şi arestat. Potrivit ofiţerilor DIICOT, individul ar fi dat informaţii militare unor diplomaţi de la ambasada rusă în România.

Bianca Iacob, reporter Observator: Acuzaţiile sunt extrem de grave. Spionul român ar fi monitorizat, pentru Rusia, mai multe obiective militare româneşti sau aparţinând NATO, încă de acum doi ani. Adică fix în aceeaşi perioadă în care liderul de la Kremlin începea războiul în Ucraina. Toate locaţiile pe care le-a spionat sunt într-o zonă cheie de interes pentru Putin - Tulcea, foarte aproape de graniţa cu Ucraina. 

Ce informaţii le-a dat ruşilor "spionul" Alexandru Piscan

Vezi și

Potrivit autorităţilor române, spionul de ocazie ar fi supravegheat militarii trimişi la graniţa cu Ucraina, ar fi colectat informaţii despre traseu şi tehnica militară. Ca datele să fie cât mai precise, ar fi făcut fotografii şi filmări detaliate. Toate dovezile au fost găsite în locuinţa lui la percheziţii.  Informaţiile ar fi putut să ofere Rusiei un avantaj militar în războiul din Ucraina, spun analiştii.

Pe acelaşi subiect

Dan Dungaciu, analist politic: Ca să facă aşa ceva în vreme de război, diplomaţi ai Federaţie Ruse care evident se ocupă de altceva decât de diplomaţie, presupune un risc. Ca acest risc să fie asumat, presupun că sunt lucruri grave. O să vedem gravitatea acestui caz in functie de rapiditatea cu care diplomatii vor pleca de la ambasada rusiei. 

N-a durat mult. S-a aflat imediat şi identitatea diplomatului rus care ţinea legătura cu spionul român. 

Luminica Odobescu, MAE: Autorităţile române au decis declararea ca persona non grata a unui reprezentant al ambasadei ruse la Bucureşti. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Diplomatul rus a fost deja informat că va fi expulzat şi are la dispoziţie câteva zile să părăsească România. În ultimii zece ani, România a silit zeci de diplomaţi ruşi să părăsească ţara, după ce au fost declaraţi indezirabili. 

Unul dintre principalele obiective militare pe care Alexandru Piscan îl supraveghea ar fi poligonul din Babadag. O unitate militare strategică a Alianţei. Anul trecut, aici s-a ţinut cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră. 3.400 de militari din 12 ţări au simulat atunci un potenţial atac. 

Dovezile, găsite la el acasă

Alexandru Piscan avea o viaţă dublă. Anunțase pe Facebook, în urmă cu două luni, că intenționează să candideze pentru funcția de primar al oraşului Ploieşti. Până la urmă, a renunţat. 

Alexandru Piscan: Am lucrat pentru o companie în SUA.

S-a întors în România, şi-a deschis o firmă de organizare evenimente şi a început să atace clasa politică în diverse postări. 

Alexandru Piscan: Ne trebuie oameni dobitoci şi loiali. O să încep să vorbesc şi eu nişte lucruri şi când o să vorbesc, o să faceţi coadă pe la DNA.

Acum riscă să stea până la 20 în închisoare pentru trădare. Scandalul de spionaj vine la doar câteva săptămâni de când Raportul Consiliului Suprem Apărare al Țării arăta că agenţii Kremlinului acționează în România. Raportul CSAT arată că spionii ar fi încercat să se infiltreze în instituții vitale care asigură apărarea țării și securitatea națională. 

Vlad Nistor, analist politică externă: Îndrăznesc să cred că în solda statului rus sunt mult mai mulţi decât cel identificat azi. E vorba mult mai mult decât atât, e vorba despre influenţa pe care federaţia rusă incearcă să o obţină în statele pe care le consideră inamice, cum este statul român. 

Serviciile de informații europene avertizează asupra unui număr tot mai mare de acțiuni de sabotaj atribuite Rusiei pe teritoriul țărilor NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Evenimente » Ce informaţii le-a dat ruşilor "spionul" Alexandru Piscan. Dovezile, găsite la el acasă