Antena Meniu Search
x

Scutul antirachetă de la Deveselu ar putea avea rol ofensiv, susţin oficialii ruşi

Rusia ameninţă România! Ministrul Apărării de la Moscova a cerut, oficial, Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu. Oficialii ruşi susţin că, de la baza din ţara noastră, pot fi lansate atacuri.

Vezi și

Rusia ameninţă România! Ministrul Apărării de la Moscova a cerut, oficial, Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu. Oficialii ruşi susţin că, de la baza din ţara noastră, pot fi lansate atacuri.

Echipată cu sistemul antirachetă american, baza de la Deveselu - aflată sub comanda NATO - poate avea un rol ofensiv, susţine Ministerul rus al Apărării. Iar acest lucru ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, consideră Moscova. Atât Statele Unite, cât şi Rusia şi-au anunţat retragerea din acest pact semnat în 1987.

IGOR KONAŞENKOV, general în armata rusă: Propunem părţii americane ca, atât timp cât tratatul rămâne în vigoare, să ia măsurile necesare pentru a-l respecta, în primul rând prin distrugerea sistemelor de lansare de la sol MK-41.

Guvernul român a reacţionat imediat. Ministrul de Externe spune că sistemul antirachetă de la Deveselu are doar un rol defensiv. Iar Rusia caută justificări pentru un plan care ameninţă Europa. 

TEODOR MELEŞCANU, ministrul român de Externe: Povestea că s-ar putea pune pe rampele de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară este pur şi simplu o găselniţă care n-are niciun fel de bază. Caută argumente şi teme prin care să-şi justifice producţia de rachete hipersonice care creează un pericol real.

În ultimii cinci ani, Rusia a desfăşurat rachete de ultimă generaţie în peninsula ucraineană Crimeea. Acţiunea Kremlinului a crescut ameninţarea în zona Mării Negre, spun analiştii. 

În plus, Administraţia americană şi Rusia s-au tot acuzat reciproc de încălcarea Tratatului de Limitare a Forţelor Nucleare. Retragerea din acest pact a alimentat temerile potrivit cărora ar urma să fie lansată o nouă cursă a înarmării cu echipamente tot mai moderne. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scutul antirachetă de la Deveselu ar putea avea rol ofensiv, susţin oficialii ruşi