Antena Meniu Search
x

Video Scutul antirachetă din România, subiect sensibil la întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin de la Geneva

Mai sunt câteva ore până la momentul care poate decide soarta lumii. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi cel rus, Vladimir Putin, se întâlnesc miercuri la Geneva. Iar România este unul dintre subiectele fierbinţi de pe agenda discuţiilor. Cu puţin timp înaintea summitului, liderul de la Kremlin s-a arătat din nou iritat de scutul antirachetă instalat la noi în ţară. 

de Redactia Observator

la 16.06.2021, 06:25

Vezi și

O vilă din secolul al 18-lea, cu o vedere superbă asupra Lacului Geneva, a fost aleasă pentru a găzdui întâlnirea celor mai puternici şefi de stat din lume. În aşteptarea lui Joe Biden şi Vladimir Putin, se fac ultimele pregătiri, s-au tuns peluzele, iar pe garduri a fost dat un strat proaspăt de vopsea. În ciuda cadrului idilic, atmosfera reuniunii se anunţă una extrem de tensionată. Întâlnirea are loc într-un moment în care relaţiile dintre cele două mari puteri sunt la cel mai scăzut nivel de la căderea Cortinei de Fier. Iar în ultimele luni nu s-au sfiit să se numească unul pe altul criminal. Sunt acum dispuşi să încerce să rezolve măcar o parte din divergenţe. 

Criză diplomatică între Statele Unite și Rusia, ambasadorii au fost retrași

Joe Biden, preşedintele SUA: M-am mai întâlnit cu el. Este inteligent, este dur, şi am aflat că este, aşa cum se spune pe terenul de fotbal, un adversar redutabil. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Preşedintele Biden este un om de carieră. Şi-a petrecut toată viaţa de adult în politică. Nu vor exista mişcări bazate doar pe impuls din partea acestui preşedinte american. 

Pe acelaşi subiect

Tensiunile dintre cele două părţi sunt însă atât de mari, încât orice fel de acord pare misiune imposibilă.  

Mihail Hodorkovski, opozant rus: Înţelegerile serioase cu Putin sunt imposibile. Liderii ţărilor democratice au valori complet diferite, decât un om care trece de la un stil autoritar la totalitarism. 

Vladimir Putin are o problemă cu scutul de la Deveselu

Fiecare vine însă la discuţii cu propria agendă, potrivită cu propriile interese. Pentru Vladimir Putin, una dintre cele mai mari probleme rămâne scutul de la Deveselu şi celelalte sisteme militare occidentale instalate la graniţele Rusiei şi vrea să folosească asta pentru a negocia de pe poziţii de forţă cu omologul de la Casa Albă.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Am vorbit deja despre Polonia şi România. Sistemele de apărare antirachetă sunt deja amplasate, iar sisteme de atac pot fi, de asemenea, instalate.  Noi ne-am retras din Cuba. Noi nu facem nimic, în timp ce partenerii noştri sunt angajaţi tocmai în asta. 

Anticipând retorica liderului autoritar de la Kremlin, ieri, la summitul NATO, Joe Biden a avut o întâlnire cu uşile închise cu Klaus Iohannis, cu preşedintele polonez şi cu liderii celor trei state baltice. Agresivitatea Rusiei şi tensiunile provocate în regiunea noastră a fost tema principală de discuţie. Aşa că merge la întâlnirea cu Putin şi cu mesajul României pentru liderul de la Kremlin, dar şi al celorlalţi aliaţi din NATO. 

 Biden s-a pregătit pentru întâlnirea cu Putin

Joe Biden, preşedintele SUA: Dacă va alege să nu coopereze, atunci vom răspunde. Vom răspunde cu aceeaşi monedă. Este în interesul întregii lumi să cooperăm şi să vedem dacă putem face asta. 

Pentru a-i face faţă lui Putin, Joe Biden s-a pregătit intens în ultimele zile. Toate întâlnirile de la G7 şi de la Bruxelles au fost stabilite după prânz, în timp ce dimineţile au fost rezervate strategiilor de contracarare a provocărilor Rusiei. Dacă nu va reuşi să obţină nimic de la omologul său, analiştii politici sunt de părere că întâlnirea nu va fi altceva decât o oportunitate foto pentru Vladimir Putin.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scutul antirachetă din România, subiect sensibil la întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin de la Geneva