Antena Meniu Search
x

BBC: Ce vrea Vladimir Putin de la președintele american Joe Biden, la summit-ul din 16 iunie

Summit-ul din 16 iunie de la Geneva, unde se vor întâlni față în față președintele american Joe Biden și liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va fi unul prietenos, scrie BBC. Iar includerea Americii îpe lista "statelor neprietenoase" de către Rusia nu va ajuta în acest sens. Relațiile diplomatice sunt la cel mai încordat nivel din ultimele decenii, iar ambasadorii au fost retrași de către ambele părți. În plus, mai mulți oficiali ruși sunt încă sub sancțiuni după anexarea Crimeii și doi militari din Marina SUA stau în închisori rusești, unul fiind condamnat la 16 ani de detenție pentru spionaj.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 14.06.2021, 15:21

Președintele american Joe Biden și liderul rus Vladimir Putin
Președintele american Joe Biden și liderul rus Vladimir Putin - Sputnik / Mikhail Metzel | Capital Pictures / Biden Transition TV via CNP (HEPTA)
  • Întâlnirea va fi una tensionată, ținând cont că Joe Biden l-a făcut "ucigaș" pe Vladimir Putin, în luna martie

Este pentru prima oară când cei doi se vor întâlni în postura de șefi de state. "Summit-ul este important în termeni simbolici; pune Rusia în aceeași ligă cu Statele Unite, iar pentru Putin simbolismul este important", a explicat Andrei Kortunov, directorul unui think-tank din Moscova. "Putin vrea să fie egal cu președintele SUA. Vrea să fie respectat în termenii lui. Vladimir Putin vrea să își arate mușchii și să fie membru al clubului", a fost de părere Lilia Shevtsova, analist politic.

Alegerea orașului Geneva ca loc al întâlnirii aduce aminte de întrevederea istorică din 1985, dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, dar este puțin probabil ca discuțiile dintre cei doi să ducă la dezghețarea climatului politic. Casa Albă susține că scopul este de a avea o relație "stabilă" și "previzibilă" cu Russia. Putin, însă, a ținut lumea în așteptare și îngrijorată încă de când soldații "în verde" au intrat în Crimeea în 2014 iar peninsula a fost anexată de la Ucraina, scrie BBC. "Un scop fezabil ar fi de a testa care este limita roșie pentru fiecare președinte, o înțelegere a faptului că dialogul este calea de reîntoarcere din abis. Dacă nu vor vorbi, Rusia va deveni și mai imprevizibilă", a explicat Lilia Shevtsova.

Aproape de înghețarea completă a relațiilor diplomatice

Vladimir Putin a spus, la finalul săptămânii trecute, că sunt "chestiuni în care se poate lucra împreună cu Statele Unite", începând cu discuțiile privind proliferarea armelor nucleare, conflictele din Siria și Libia precum și schimbările climatice. "Dacă putem crea mecanisme pentru a lucra pe aceste chestiuni, atunci cred că putem spune că acest summit nu a fost în zadar", a argumentat Putin.

Pe acelaşi subiect

Unele voci din Rusia sugerează că un armistițiu în războaiele nucleare ar putea fi posibil. Statele Unite au expulzat zeci de diplomați ruși, în timp ce misiunile diplomatice din Rusia au fost oprite din a angaja localnici, ceea ce a dus la o scădere abruptă în servicii precum acordarea vizelor. Moscova ar putea permite reîntoarcerea ambasadorului american, ca o primă mutare strategică. SUA vor ridica problema celor doi prizonieri din Rusia, printre care Paul Whelan, arestat în 20018 și condamnat pentru spionaj, o acuzație pe care a respins-o mereu. Rusia a oferit recent un schimb de prizonieri, dar condițiile au fost imposibil de acceptat de către americani, ceea ce înseamnă că un gest de generozitate din partea lui Vladimir Putin pare puțin probabil.

Vladimir Putin consideră Vestul drept ostil

Președintele rus a insistat în ultima vreme să sublinieze faptul că consideră Vestul drept Ostic. La Forumul Economic din Sankt Peteresburg din această lună liderul de la Kremlin a declarat, din nou, că Statele Unite vor să oprească dezvoltarea Rusiei. Cu câteva zile înainte, președintele Putin amenințase că va "scoate dinții" oricărui agresor extern ce încearcă să "muște" Rusia, insistând că lumea trebuie să accepte puterea și statusul pe care le consideră ca fiind restaurate.

"Clar crede că Statele Unite sunt un adversar care nu dorește binele Rusiei și nu cred că această părere se va schimba", a explicat Kortunov. Chiar și așa, Rusia ar putea să încerce să scadă temperatura la care se desfășoară conflictul diplomatic. "Ca un politician rațional, Putin ar vrea să reducă costurile și riscurile asociate cu o relație bazată pe adversitate. Publicul din Rusia nu are niciun apetit pentru victorii diplomatice ca un substitut pentru problemele sociale și economice de acasă. Orice ar vrea Putin, nu cred că poate câștiga ceva prin escaladare", este de părere Andrei Kortunov.

Dosarul Alexei Navalnîi. Ce nu vrea Putin

Ce nu vrea Vladimir Putin, dar probabil va primi, este o lectură pe tema drepturilor omului, incluzând cazul lui Alexei Navalnîi, disidentul rus otrăvit și în prezent încarcerat. Recent, organizațiile anti-corupție ale acestuia au fost interzise de către sistemul de justiție din Rusia, pe motiv că ar fi "extremiste", într-o decizie ce putea cu ușurință amânată până după summit. Potrivit sursei citate, timing-ul pare a transmite un mesaj: Vladimir Putin va continua să strivească disidența iar asta nu e treaba Americii. "Biden va cânta melodia lui, un preludiu cu Navalnîi și drepturile omului, Putin va cânta melodia lui - că Statele Unite fac la fel. Dar faptul că întâlnirea are loc înseamnă că după "aperitivele" cu drepturile omului se va trece la meniul principal. Hai să facem ceva ca să detensionăm situația", preconizează Shevtsova, analist politic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » BBC: Ce vrea Vladimir Putin de la președintele american Joe Biden, la summit-ul din 16 iunie