Antena Meniu Search
x

Șeful Comisiei Europene acuză Rusia că încearcă să "șantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaze

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să „șantajeze" blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 27.04.2022, 12:11

Șeful Comisiei Europene acuză Rusia că încearcă să "șantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaze
- Shutterstock

„Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate", a scris von der Leyen pe Twitter. Într-o declarație separată, von der Leyen a declarat că este în curs de desfășurare o întâlnire în cadrul căreia se va stabili ce răspuns va da UE, anunță CNN.

Miercuri, Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria după ce ambele țări au refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Rusia a avertizat țările „neprietenoase" că vor trebui să plătească gazul în moneda rusă începând cu 1 aprilie, în caz contrar riscând să li se întrerupă furnizarea.

UE plănuiește să reducă anul acesta consumul de gaze naturale rusești, pregătindu-se pentru o ruptură completă cu cel mai mare furnizor de energie al său. Însă Europa ar avea dificultăți în a supraviețui mult timp fără gazul rusesc, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare uriașă, susțin specialiștii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Șeful Comisiei Europene acuză Rusia că încearcă să "șantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaze