Antena Meniu Search
x

Şeful OMS cere să se evite stigmatizarea şi discriminarea în cazul pacienţilor cu variola maimuţei: "Pot fi la fel de periculoase ca orice virus"

Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut să se evite stigmatizarea şi discriminarea în cazul pacienţilor cu variola maimuţei, în contextul în care aceştia provin în mod special din comunităţi homosexuale, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 24.07.2022 , 08:07

Şeful OMS cere să se evite stigmatizarea şi discriminarea în cazul pacienţilor cu variola maimuţei: "Pot fi la fel de periculoase ca orice virus"
- Profimedia

Dr. Tedros a subliniat că în prezent, "acest focar este concentrat în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi şi în special în rândul celor care au parteneri multipli, ceea ce înseamnă că poate fi oprit cu strategiile potrivite în grupul potrivit”. "Este esenţial ca toate ţările să lucreze îndeaproape cu comunităţile de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi pentru a le oferi asistenţă şi informaţii", a insistat şeful OMS. "Aceste măsuri trebuie să protejeze sănătatea, drepturile omului şi demnitatea comunităţii afectate”, a spus Dr. Tedros, adăugând: "stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

Spania este cea mai afectată ţară, cu 2.835 de cazuri de variola maimuţei

Detectată la începutul lunii mai, creşterea neobişnuită a cazurilor de variolă a maimuţei în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul. Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Articolul continuă după reclamă

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei. Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând "grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani".

În afara Africii, "99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi", a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt "bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi".

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Şeful OMS cere să se evite stigmatizarea şi discriminarea în cazul pacienţilor cu variola maimuţei: "Pot fi la fel de periculoase ca orice virus"