Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şeful ONU imploră liderii mondiali să prevină catastrofa climatică. Ce fenomene vor lovi planeta în următorii 50 de ani

Cel mai dur avertisment ONU de până acum ne spune că suntem în pragul unei catastrofe. Experţii în climă avertizează că în următorii ani vom asista la fenomene meteo extreme fără precedent, ca urmare a impactului dăunător al omenirii asupra mediului. 

de Redactia Observator

la 09.08.2021 , 21:07

Raportul arată că, în mai puţin de două decenii, temperatura globală medie va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius, iar până la finalul acestui secol nivelul mării ar putea creşte cu 2 metri.  În România, va creşte numărul alunecărilor de teren din Munţii Carpaţi în următorii 10 ani, mai spun experţii. Raportul comisiei ONU a fost publicat ca prefaţă a unui summit decisiv care va avea loc la Glasgow la începutul lunii noiembrie.

Raportul ne arată că în următorii 20 de ani, temperatura globală medie va ajunge sau va depăşi 1,5 grade Celsius peste nivelul celei din perioada pre-industrială. Ştim de decenii de încălzirea globală, dar acest raport ne spune că aceste schimbări recente climatice se răspândesc peste tot, mai rapid şi instensificat, într-un ritm fără precedent în mii de ani. Influenţa omului produce fenomen climatice extreme, inclusiv valuri de căldură, ploi torenţiale şi secete, tot mai des şi tot mai severe”, a declarat Ko Barrett, vicepreşedinte Grup pentru evoluţia climei IPCC.  

Doi români au contribuit la studiul ONU despre climă

Vezi și

Impactul asupra climei este sever în fiecare regiune a planetei și se va agrava pe măsură ce temperatura pe glob crește și cu o fracțiune de grad. Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit raportul „un cod roșu pentru umanitate”, menționând că „încălzirea globală afectează fiecare regiune de pe Pământ, multe dintre schimbări devenind ireversibile”. Raportul are aproximativ 3.500 de pagini, reprezintă ani de cercetare pe această temă, a fost scris de peste 200 de oameni de știință din peste 60 de țări și citează peste 14.000 de studii individuale. Printre aceştia este şi un român, Cristian Proistosescu, care a ajuns expert mondial în încălzirea globală. A absolvit Universitatea Princeton, în 2009 şi şi-a luat doctoratul în 2016 la Harvard, la doar 30 de ani, pe tema schimbărilor climatice. La redactarea raportului a contribuit şi o altă româncă: climatologul Roxana Bojariu.

Pe acelaşi subiect

La ce fenomene trebuie să ne așteptăm potrivit raportului IPCC de la ONU:

  • Valuri de caniculă - Valurile de căldură extremă, cum a fost valul ucigaș care a avut loc în Pacificul de Nord-Vest și Canada la începutul acestei veri, sunt de 5 ori mai susceptibile să apară la gradul de încălzire actual, puțin peste 1 grad Celsius.  La o încălzire cu 2 grade a temperaturii globale, frecvența valurilor de căldură poate crește 14 ori. Valurile de caniculă vor de deveni și mai fierbinți iar, la o creștere a temperaturii cu 2 grade, cele mai înalte temperaturi vor fi cu aproape 3 grade Celsius mai mari decât în valurile de căldură anterioare.
  • Secete - Schimbările climatice cresc frecvența și severitatea secetelor - cum ar fi seceta actuală care afectează vestul Statelor Unite. Secete severe care se produceau în medie o dată pe deceniu apar acum cu 70% mai frecvent. Dacă temperatura globală crește cu 2 grade, aceste secete vor apărea de 2-3 ori mai des.
  • Inundații - Schimbările climatice intensifică ciclul apei. În timp ce o evaporare mai intensă va duce la mai multe secete, aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă pentru a produce precipitații extreme (așa cum am văzut în Europa de Vest și în China în această vară). În medie, frecvența ploilor abundente a crescut deja cu aproximativ 30% iar acestea conțin cu  aproximativ 7% mai multă apă.
  • Uragane - Uraganele sunt din ce în ce mai puternice și produc mai multe ploi pe măsură ce temperaturile globale cresc. S-a observat deja că, la nivel global, un procent mai mare de furtuni în ultimele decenii ajung la cele mai înalte categorii (categoriile 3, 4 și 5). Se așteaptă ca acest lucru să continue pe măsură ce temperaturile cresc.
  • Creșterea nivelului mării - nivelul mării crește în întreaga lume, iar ritmul se accelerează. Acest lucru înrăutățește inundațiile produse de maree și furtuni. Până în 2100, evenimentele de inundații de coastă care se produc o dată la un secol vor avea loc cel puțin o dată pe an și ar afecta mai mult de jumătate din coastele din întreaga lume, se arată în raport.
  • Schimbări bruște de vreme - Schimbările climatice nu cresc doar severitatea vremii extreme, mai mult întrerup tiparele naturale, adică salturi de la o extremă la alta. Acest lucru a fost experimentat deja. Recent în California, ploile abundente au provocat inundații devastatoare într-un an și secetă extremă în următorul.

Oamenii încălzesc planeta, nu mai este niciun dubiu

Acest raport ONU merge mai departe decât orice alt raport anterior realizat de IPCC privind clima. Dă vina în mod clar pentru încălzirea globală direct pe emisiile de gaze cu efect de seră, produse de om. Nu mai este vorba de schimbări climatice „naturale versus umane”. Dependența societății de combustibilii fosili este motivul pentru care planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius - prin emisia de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon și metanul.

Încălzirea se produce chiar mai rapid decât credeau oamenii de știință, iar cele mai recente proiecții avertizează că în următoarele două decenii vom atinge sau să depăși 1,5 grade - un prag cheie despre care specialiştii spun că este esențial să fie evitat. 

Singura modalitate de a opri încălzirea este de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră. Așa cum raportul învinovățește în mod clar poluarea cu carbon pentru creșterea temperaturilor, este de asemenea clar că singura modalitate de a încetini și de a inversa încălzirea este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero.

Evitarea încălzirii cu 1,5 grade a temperaturii globale este aproape imposibilă, dar putem menține temperatura în jurul acestui prag critic și să evităm efectele greve ale creşterii temperaturii globale cu 2 grade. Pentru asta suntem obligați să reducem imediat emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă ele să crească, temperatura pe glob va crește cu 2 grade - posibil înainte de anul 2050 - și cu 3 grade înainte de sfârșitul secolului.

Unele modificări sunt ireversibile, chiar și în scenariile cu cele mai mici emisii

Încălzirea care a avut loc deja a declanșat modificări care vor persista chiar dacă emisiile se opresc și temperaturile se stabilizează. Straturile de gheață vor continua să se topească timp de sute până la mii de ani, potrivit raportului, ceea ce va face ca nivelul mării să continue să crească cu mult după anul 2100 și să rămână mai înalt timp de milenii  Se așteaptă ca nivelul mării să crească cu între 2 și 3 metri până în 2300, chiar dacă creșterea temperaturii globale este menținută sub 2 grade, dar ar putea ajunge la 5 până la 7 metri sau mai mare dacă încălzirea continuă neîntreruptă.

Metanul din atmosferă a crescut vertiginos

Raportul indică un alt personaj negativ din criza climatică - metanul - un gaz invizibil care pe termen scurt este de 80 de ori mai nociv în încălzirea planetei decât dioxidului de carbon.

Date mai noi arată că metanul din atmosferă este în creștere accentuată și este în prezent la cel mai mare nivel din ultimii 800.000 de ani, în mare parte din cauza unei combinații de factori: scurgeri de gaze naturale, agricultură nesustenabilă și fermele de bovine. Având în vedere potențialul său de încălzire și durata de viață mai scurtă în atmosferă în comparație cu dioxidul de carbon, controlul metanului ar putea diminua semnificativ încălzirea globală în următoarele decenii.

Rapoarte viitoare ale IPCC, care vor fi prezentate anul viitor, vor oferi mai multe detalii cu privire la impacturile specifice și la modalitățile de atenuare a acestora, dar înainte de aceasta, liderii mondiali se vor întâlni la o conferință condusă de ONU în domeniul climei, în noiembrie. Aceasta este considerată a fi cea mai importantă reuniune pentru politici climatice  de la Acordul de la Paris în 2015.

"După cum arată clar raportul de astăzi, nu există timp  și nici loc pentru scuze", a declarat secretarul general al ONU luni dimineață, în timp ce implora liderii mondiali să se asigure că COP26 este un succes pentru a "preveni catastrofa climatică", potrivit CNN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Şeful ONU imploră liderii mondiali să prevină catastrofa climatică. Ce fenomene vor lovi planeta în următorii 50 de ani