Antena Meniu Search
x

Video Șeful Wagner crede că lupta pentru Bahmut va mai dura 2 luni. Ucrainenii se tem că Putin pregătește un atac masiv la un an de la începutul războiului

Autorităţile din Republica Moldova anunţă că au găsit resturile unei rachete în nord-vestul ţării. Atacurile ruseşti se înteţesc, iar oficialii de la Kiev se aşteaptă ca acestea să culmineze cu o ofensivă de amploare în perioada 23-24 februarie, la un an de la începerea războiului. Între timp, preşedintele Belarusului spune că ţara sa va intra în război doar dacă  va fi atacată direct şi-l invită pe Joe Biden la Minsk, pentru discuţii de pace cu Vladimir Putin. 

de Redactia Observator

la 17.02.2023, 06:09

Vezi și

Este a patra oară când resturi de rachete din bombardamentele Moscovei cad pe teritoriul vecinilor de peste Prut. Fragmentele au fost găsite la 15 kilometri de graniţa cu România,  pe un câmp din apropiere de Larga, în raionul Briceni. Descoperirea a fost făcută de o patrulă a polţiei de frontieră. Imediat zona a fost izoltă şi la faţa locului a fost chemată o echipă de genişti.  Rusia a lansat peste noapte un nou atac cu rachete asupra regiunilor ucrainene. Au fost lovite obiective de infrastructură critică, inclusiv în Liov. În oraşul Pavlograd, din estul ţării, cel puţin un om a murit şi şapte case au fost spulberate de armele ruseşti. 

Ucrainenii rezistă în continuare în Bahmut, dar e o luptă de uzură care îşi arată efectele în ambele tabere. Ruşii avansează, dar şeful Wagner estimează că bătălia pentru Bahmut ar putea dura 2 luni. Cele mai mari temeri ale ucrainenilor sunt însă legate de ziua de în care se împlineşte un an de când ruşii au declanşat invazia. 

Oleksi Danilov, Consiliul de Securitate: "Rusia se pregăteşte să lanseze un atac masiv în perioada 23-24 februarie. Trebuie să acţionăm cu calm. Suntem pregătiți pentru asta."

NATO se pregătește de un război de durată

Pe acelaşi subiect

Şi Alianţa Nord Atlantică se pregăteşte pentru o confruntare de lungă durată. Jens Stoltenberg le cere statelor membre să investească mai mult în apărare.   

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: "Trebuie să cheltuim mai mult. Părerea mea în legătură cu acest lucru este ca în loc să schimbăm valoarea de 2%, cred că nu ar trebui să mai privim 2% ca o limită superioară, ci mai degrabă ca o valoare minimă. Şi să avem un angajament mai solid. Nu ca perspectivă pe termen lung, ci o nevoie imediată de a cheltui minimum 2%."

Kievul vrea să se rupă de Moscova şi spiritual. Parlamentul ar putea adopta în scurt timp o lege care va interzice practic Biserica Ortodoxă Ucraineană, după publicarea unui raport care susține că este "subordonată Rusiei". Dintre cei 400.000 de etnici români  care trăiesc în Ucraina, majoritatea credincioșilor sunt membri ai bisericii care urmează să fie desființată. 

În Rusia, continuă şirul morţilor misterioase ale oficialilor de rang înalt din domenii-cheie. Marina Yankina a căzut de la balconul unui bloc din Sankt Petersburg. Ea era şefa departamentului de sprijin financiar al Ministerului Apărării pentru Districtul Militar de Vest, care este strâns implicat în invazia din Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Șeful Wagner crede că lupta pentru Bahmut va mai dura 2 luni. Ucrainenii se tem că Putin pregătește un atac masiv la un an de la începutul războiului