Antena Meniu Search
x

Semnal de alarmă tras de un comisar german al Apărării: "Armatei noastre îi lipseşte totul"

Armata germană continuă să ducă lipsă de "tot", în ciuda angajamentului cancelarului Olaf Scholz de a investi masiv după atacul rus din Ucraina, şi-a exprimat marţi regretul comisarul Apărării din Bundestag, potrivit AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 15:42

Semnal de alarmă tras de un comisar german al Apărării: "Armatei noastre îi lipseşte totul"
- Profimedia

"Bundeswehr-ului îi lipseşte totul, şi cu atât mai mult de la 24 februarie 2022", data invaziei ruse, a deplâns Eva Hogl în timpul prezentării raportului său anual despre armata germană. "Acest lucru vizează instruirea, exerciţiile şi echipamentul în funcţiune", a deplâns comisarul, pentru care armata germană "nu este pe deplin operaţională". "Nu avem suficiente tancuri pentru a putea instrui, pentru a ne putea antrena şi pentru a deţine apoi mijloacele necesare în timpul unui angajament, ne lipsesc bărci şi nave, ne lipsesc avioane", a spus Eva Hogl.

Olaf Scholz a afirmat la sfârşitul lunii septembrie că vrea ca Germania să dispună de "cele mai bine echipate forţe armate din Europa"

Ea a reamintit că Scholz a anunţat o investiţie de 100 de miliarde de euro la câteva zile după atacul rus, însă în 2022 "nu a fost cheltuit nici un euro şi niciun cent din aceste fonduri speciale". "De aceea cer ca aceşti bani importanţi pentru Bundeswehr să ajungă rapid la trupe şi ca în acest an unele lucruri să fie achiziţionate în mod tangibil", a preconizat Eva Hogl.

Comisarul Apărării a cerut în special ca guvernul să plaseze rapid comenzi pentru a acoperi "lacunele" materiale, accentuate de livrările de tancuri, de vehicule blindate sau de muniţii către Ucraina. Starea cazărmilor rămâne de asemenea "lamentabilă", a punctat Eva Hogl.

Pe acelaşi subiect

"Există o lipsă de locuinţe, de toalete funcţionale, de duşuri curate, de vestiare, de baze sportive acoperite, de bucătării pentru trupe, de instalaţii de supraveghere, de depozite de muniţie şi armament, fără a uita (reţelele) wi-fi", a detaliat ea, estimând "nevoia uriaşă de investiţii" la "50 de miliarde de euro".

Aceste investiţii sunt cu atât mai necesare, în opinia sa, cu cât efectivele au crescut cu 12% anul trecut, ajungând la pragul de 180.000. Rata de renunţare în primele şase luni rămâne totuşi "prea ridicată", atingând 21% în unele sectoare ale armatei.

Olaf Scholz a afirmat la sfârşitul lunii septembrie că vrea ca Germania să dispună de "cele mai bine echipate forţe armate din Europa". Însă mai multe decenii de sub-investiţii în apărare au făcut ca această sarcină să devină una uriaşă. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a estimat la 10 miliarde de euro suplimentare în fiecare an nevoile bugetare ale Bundeswehr-ului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Semnal de alarmă tras de un comisar german al Apărării: "Armatei noastre îi lipseşte totul"