Antena Meniu Search
x

Separatiştii acuză că armata ucraineană i-a bombardat cu mortiere în ultimele 24 de ore. Autoritățile de la Kiev neagă

Separatiştii din estul Ucrainei, susţinuţi de Rusia, au acuzat, joi, forţele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore şi au spus că încearcă să stabilească dacă atacurile s-au soldat cu victime, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 17.02.2022, 10:39

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Afirmaţiile referitoare la bombardamente au fost făcute într-o declaraţie emisă de reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Lugansk. Potrivit declaraţiei, forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere în patru atacuri diferite, joi. 

„Forţele armate ale Ucrainei au încălcat în mod brutal regimul de armistiţiu, folosind armament greu, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui retras”, se arată în comunicat.

Kievul neagă acuzațiile

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului. ''În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă'', a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Deocamdată nu este clar cât de grave au fost incidentele şi nu există o reacţie din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), for care monitorizează situaţia din estul Ucrainei, dar care şi-a retras unii observatori din zonă în ultimele zile.

Asemenea incidente au fost numeroase în ultimii opt ani, dar cel mai recent dintre ele intervine după ce Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să se angajeze că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel, scrie Agerpres.

Anterior în această lună, serviciile de informaţii ale SUA au afirmat că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina, de exemplu prin producerea unor înregistrări video propagandistice care ar arăta un atac înscenat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Separatiştii acuză că armata ucraineană i-a bombardat cu mortiere în ultimele 24 de ore. Autoritățile de la Kiev neagă