Rusia spune că-și retrage trupele, NATO vrea să-și consolideze prezența militară în Europa de Est. Kremlin: Am dormit liniştiţi
România va avea un grup permanent de luptă al NATO pe teritoriul țării, sub comandă franceză. Intenţia a fost anunţată chiar de şeful Alianței, aseară, la Bruxelles. Asta înseamnă soldați suplimentari în ţară, gata de luptă în orice moment. Între timp, Rusia publică imagini cu retrageri ale soldaţilor de la graniţa cu Ucraina şi insistă că vrea pace. NATO nu vede însă o retragere, ci doar relocări ale trupelor.
Vladimir Putin continuă să dea semnale că va slăbi tensiunea de la graniţa cu Ucraina. Deşi a afirmat că ruşii din regiunile separatiste sunt supuşi actelor de genocid, preşedintele rus a refuzat, ieri, să recunoască independenţa acestor regiuni, aşa cum îi ceruse Duma de stat. În plus, Kremlinul a dat publicităţii imagini cu trupele ruseşti care se retrag nu doar din Belarus, ci şi din Crimeea.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Aşa s-a întâmplat şi anul trecut în luna aprilie, când a existat un mare exerciţiu militar organizat de Rusia tot în aceeaşi regiune. Şi atunci a existat o retragere a unora dintre trupe, dar echipamentele au rămas pe teren şi sunt utilizate şi astăzi.
Nici miniştrii Apărării din statele-membre NATO nu sunt convinşi de bunele intenţii ale lui Vladimir Putin.
Jens Stoltenberg: Astăzi, miniştrii au decis să ia în considerare noi trupe NATO în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. De asemenea, au salutat oferta Franţei de a conduce un astfel de grup de intervenţie în România.
- SUA "nu văd o retragere" rusă de la frontiera Ucrainei. "Ameninţarea unei invazii este reală. Putin poate apăsa...
- Emmanuel Macron a discutat și cu președintele Chinei. Poziția lui Xi Jinping în conflictul ruso-ucrainean
- 16 februarie, ziua în care războiul nu a început. Rușii glumesc, NATO e în continuare îngrijorată: "O invazie...
Rusia susține că nu există motive de îngrijorare
Rusia susţine că nu există niciun motiv de îngrijorare, în condiţiile în care invazia nu a început ieri, aşa cum avertiza presa din Statele Unite şi Marea Britanie.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe: Spre regretul presei occidentale, războiul nu a început. Ar fi amuzant, dacă nu ar fi fost folosit un cuvânt care sperie întreaga lume: război.
Dmitri Peskov: Nu ne ajustăm programul pe baza articolelor din presa occidentală. Noaptea a trecut ca de obicei, aşa cum se întâmplă întotdeauna. Am dormit liniştiţi, iar dimineaţă ne-am început activitatea cu calm şi profesionalism.
Kremlinul se declară nedumerit de acuzaţiile aduse de Statele Unite, potrivit cărora ar avea 150 de mii de soldaţi la graniţele Ucrainei şi că nu ar fi vorba de nicio retragere de trupe, ci doar de relocarea lor.
Dmitri Peskov: Am prefera să nu mai auzim tot felul de ameninţări despre ce am păţi, dacă am face ceva ce nu avem nicio intenţie să facem. Sincer, ne-am cam săturat de aceste ameninţări repetate zilnic, precum o mantră.
Ziua Unității, celebrată în Ucraina
Între timp, în Ucraina, s-a sărbătorit Ziua Unităţii. Oamenii au ieşit în stradă şi au interpretat imnul naţional, pentru a demonstra - astfel - Rusiei că nu se tem de vreo posibilă ameninţare.
Vladimir Putin nu a părut impresionat, mai ales că a primit la Kremlin un prieten drag. Pe preşedintele Braziliei, pentru care nu a mai avut nevoie de acea masă imensă la care s-a aşezat cu Emanuel Macron sau Olaf Scholz. Aşa că a folosit tot o masă albă, dar mică.
De altfel, masa enormă a preşedintelui rus a devenit - ea însăşi - subiect de presă. A fost făcută în urmă cu un sfert de secol, de o firmă italiană care a renovat Kremlinul. Masa are frunze de aur şi elemente pictate manual şi, în prezent, valoarează aproximativ 100.000 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰