Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 16 februarie, ziua în care războiul nu a început. Rușii glumesc, NATO e în continuare îngrijorată: "O invazie rămâne clar posibilă"

Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri - raspunde sarcastic Kremlinul în ziua în care serviciile occidentale estimau că Rusia ar putea invada Ucraina. Vladimir Putin nu a dat ordinul de invazie, Moscova a anunţat a doua retragere de trupe de la graniţa cu Ucraina în mai puţin de 48 de ore. Preşedintele SUA şi NATO spun că, din contră, Rusia continuă să adune trupe la frontiera de Vest. Este şi motivul pentru care aliaţii se pregătesc pentru ce e mai rău. Azi, la NATO, miniştrii apărării stabilesc chiar grupul de luptă care va fi creat la noi în ţară.  

de Redactia Observator

la 16.02.2022 , 19:46

În ziua în care serviciile americane de informaţii aveau date că ar putea începe invazia Ucrainei, Rusia face paradă cu retragerile de la frontieră şi anunţă că noi trupe se vor întoarce la bază. Este vorba acum de soldaţii care efectuaseră manevre militare în Crimeea. Anunţul a fost primit cu scepticism în Occident. 

Joe Biden, preşedinte SUA: Rusia are peste 150.000 de trupe care înconjoară Ucraina, în Belarus şi de-a lungul graniţei. O invazie rămâne clar posibilă.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Până acum, în teren, nu am văzut nicio retragere. Dimpotrivă, vedem că Rusia continuă consolidarea militară.  

Vezi și

Rusia susține că militarii se întorc la baze, după exerciții

Pe acelaşi subiect

Chiar ministerul rus al Apărării a publicat imagini atât cu retragere de trupe, cât şi cu manevre militare cu muniţie reală, care continuă pe toată graniţa cu Ucraina sau în Crimeea. 

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: Vom crede Rusia pe cuvânt, dar o vom judeca după fapte. 

Oficialii ruşi ironizează însă îngrijorărilor colegilor occidentali. Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană a spus în glumă că războiele încep rar într-o zi de miercuri.  

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniştiţi şi dimineaţă ne-am început viaţa la fel de liniştiţi, ca de obicei. 

Seghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: În ce priveşte isteria continuă, bineînţeles, nu aş spune că ne amuză, dar ne intrigă. 

Mingea este tot la Vladimir Putin. Spune că nu vrea război, dar nici nu îl exclude

Este nemulţumit de răspunsurile primite de la Occident în schimbul păcii. Vrea să aibă scris negru pe alb că NATO nu se va extinde spre est.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Infrastructura NATO este pusă în faţa casei noastre. Mai mult chestiunea aderării Ucrainei este în discuţie. Spun că nu va avea loc mâine. Atunci când? Poimâine? 

De lângă el, noul cancelar al Germaniei a încercat să îl liniştească, asigurându-l că, probabil, Ucraina nu va adera la NATO, în timpul mandatului lui.  

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Chestiunea extinderii NATO către est nici nu este pe agendă. Şi nu este un subiect cu care să ne întâlnim din nou, indiferent pentru cât timp vom rămâne în funcţie. Nu ştiu cât plănuieşte preşedintele să rămână în funcţie, dar eu cred că va dura destul de mult (n.r. până Ucraina va adera la NATO).

Putin cere retragerea NATO, însă tot mai multe trupe sosesc pe Flancul Estic

Pretenţiile lui Putin au avut până acum efect de bumerang. NATO nu numai că nu şi-a redus prezenţa pe flancul de est. Ba chair a sporit-o, la fel cum s-a întâmplat şi după anexarea ilegală a Crimeei. Chiar azi, la Bruxelles, miniştrii apărării din NATO vorbesc despre cearea unul grup de luptă la noi în ţară. 

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: E un moment foarte complicat, poate cel mai complicat din ultimele decenii.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: Este nevoie să fim pregătiţi pentru situaţia în care vom ajunge la un conflict.

Grupul de luptă de la noi ar urma să fie format din 1000 de militari, conduşi de Franţa. 

Claudiu Degeratu, analist politică externă: Solidaritatea transatlantică şi euroatlantică a crescut în aceste săptămâni şi luni. Pentru prima dată după mulţi ani avem o decizie de a suplimenta prezenţa militară pe teren a NATO.

Cu tancurile la graniţă, ucrainenii au sărbătorit azi ziua unităţii naţionale, decretată de liderul de la Kiev în urmă cu două zile, un gest de sfidare în contextul ameninţărilor cu războiul. Pe stadionul din kiev şi în numeroase oraşe din ţară, oamenii au ieşit pe stradă cu drapele uraişe.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » 16 februarie, ziua în care războiul nu a început. Rușii glumesc, NATO e în continuare îngrijorată: "O invazie rămâne clar posibilă"