Antena Meniu Search
x

Video Severodoneţk, punctul cheie al zilei, în războiul din Ucraina. Trupele ruse ar putea să raporteze, astăzi, cucerirea oraşului

Trupele ruse din Ucraina ar trebui să raporteze, astăzi, cucerirea oraşului Severodoneţk şi a întregii regiuni Luhansk. Este ordinul pe care soldaţii lui Putin l-au primit de la Kremlin, potrivit serviciului ucrainean de informaţii. Dar nu este sigur că ordinul va putea fi executat: armata ucraineană continuă să reziste la Severodoneţk, deşi ruşii controlează 70 la sută din oraş. Experţii militari apreciază că armata rusă îşi secătuieşte forţele pentru un obiectiv care are mai mult o valoare simbolică. Mai ales că, în urma bombardamentelor, oraşul a fost distrus aproape în întregime

de Redactia Observator

la 01.06.2022, 08:25

Vezi și

Oraşul Severodoneţk, din nordul Donbassului, este ţinta principală a armatei ruse în acest punct al războiului. Se dau lupte crâncene pentru fiecare stradă sau clădire. 12 mii de civili, din cei peste 100 de mii care locuiau aici înainte de invazie, sunt blocaţi în ruine, deoarece evacuarea nu mai este posibilă.

Liderul autoproclamatei republici populare Luhansk recunoaşte că înaintarea forţelor ruse este mai lentă decât se prevedea. El susţine că agresorii se străduiesc să protejeze infrastructura oraşului. De fapt, însă, reţelele de apă potabilă, gaz şi curent electric sunt total distruse, iar 60 la sută din locuinţe au suferit avarii ce nu mai pot fi remediate. Un uriaş nor de fum toxic s-a ridicat deasupra oraşului după ce bombele au lovit un rezervor de acid nitric. 

Volodimir Zelenski: Dată fiind existenţa unui mare combinat chimic la Severodoneţk, atacurile armatei ruse de acolo, inclusiv bombardamentele aeriene la întâmplare, constituie pur şi simplu o nebunie. 

Militarii ruşi ar avea termen până astăzi să ocupe în întregime regiunea Luhansk, iar până la 1 iulie şi pe cea vecină, Doneţk, susțin serviciile ucrainene de informaţii. Ordinul ar fi venit de la Vladimir Putin, care doreşte ca întregul bazin industrial Donbass, calificat, cândva, drept "inima Uniunii Sovietice", să intre sub stăpânirea sa.

Pe acelaşi subiect

În regiunea Doneţk, obiectivul unei viitoare ofensive ruse ar fi oraşul Sloviansk, deocamdată bombardat fără încetare. În ultimele 24 de ore, trei localnici au fost ucişi şi au fost avariate o şcoală şi câteva blocuri în care locuiesc multe familii de etnie rusă.

Localnică:  Eu sunt de naţionalitate rusă, rădăcinile mele sunt în Rusia. Nu am nimic împotriva ruşilor obişnuiţi, dar sunt împotriva celor care au venit aici (să bombardeze). 

Ucraina, ziua 98 de război

Concentrarea forţelor ruse în Donbass slăbeşte efectivele unităţilor din alte regiuni aflate sub ocupaţie, cum este Kherson. Aici se pregăteşte, aproape pe faţă, anexarea regiunii la Federaţia Rusă. Moneda oficială a devenit rubla, iar reţelele de telefonie mobilă au fost preluate de operatori ruseşti. Totuşi, nu departe de Kherson armata ucraineană a trecut la contraatac şi a recucerit mai multe sate. 

Volodimir Zelenski: Înregistrăm unele succese în direcţia oraşului Herson şi, de asemenea, înaintăm în regiunea Harkov. Forţele armate ucrainene rezistă presiunii ocupanţilor şi în regiunea Zaporijjia. 

Ucrainenii speră să poată elibera regiunile ocupate după ce vor primi armamentul performant aşteptat din Occident. Preşedintele Biden a precizat că Ucraina nu va primi arme cu care să poată lovi teritoriul Rusiei. Dar Statele Unite ar putea livra, totuşi, rachete cu rază de acţiune de peste 60 de kilometri, ceea ce poate schimba decisiv cursul războiului. 

Şi ruşii se pregătesc pentru o asemenea evoluţie şi şi-au consolidat, între altele, forţele de pe Insula Şerpilor, pentru a întări blocada porturilor ucrainene. În acest timp, procuratura de la Kiev a identificat cel puţin 600 de cetăţeni ruşi suspectaţi de crime de război: nu doar militari, ci şi politicieni şi propagandişti.  80 dintre ei au fost puşi deja sub acuzare, cu sprijinul Curţii Penale Internaţionale de la Haga

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Severodoneţk, punctul cheie al zilei, în războiul din Ucraina. Trupele ruse ar putea să raporteze, astăzi, cucerirea oraşului