Antena Meniu Search
x

Sezonier român la o fermă de sparanghel, 5 euro salariul pentru o lună de muncă, după proteste

Un sezonier român la o fermă de sparanghel a primit 5 euro salariul pentru o lună de muncă, după proteste masive la ferma la care a fost angajat. 104 romani care munceau împreună cu el au fost dați afară.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 20.05.2020, 08:38

Sparanghel
Românii plecați la cules de sparanghel, proteste la Bonn - general-anzeiger-bonn.de
  • Românii de la o fermă de sparanghel protestează de vineri.
  • Și-au primit doar o parte din salariile restante.

Aproximativ 80 de oameni, majoritatea români, au demonstrat marți în centrul orașului Bonn pentru drepturile sezonierilor români de la o fermă de lângă oraș. Protestul s-a încheiat în fața Consulatului român.

Ferma la care românii lucrează e în insolvență, iar administratorul judiciar este acuzat că își bate joc de muncitori. Aceștia sunt, în majoritatea lor, neplătiți, ei cerându-și salariile restante.

Românii care lucrează la ferma din Bornheim și care protestează de vineri reclamă că au de primit chiar și mii de euro restanțe. General-anzeiger-bonn.de scrie că de luni seara au început să primească o parte din bani, numai că sumele sunt departe de cele din contracte.

Un purtător de cuvânt al sindicatului german care îi sprijină pe sezonierii români în protestul lui a declarat pentru sursa citată că unii dintre lucrători au primit 500 de euro, dar a existat și un caz când un român a primit doar 5 euro, pentru munca din ultima lună.

Pe de altă parte, express.de scrie că administratorul de insolvență a promis că toți românii vor primii salariile în întregime, după ce în week-end i-a anunțat pe 104 dintre ei că nu mai au contractele. Cum preavizul de încetare a contractului de 3 luni e de doar o zi, aceștia au rămas practic pe drumuri.

Ei nu au bani de întoarcere acasă și nici unde să locuiască, dar autoritățile germane le-au promis că fie vor găsi alte ferme unde să muncească, fie îi vor ajuta să se întoarcă în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Sezonier român la o fermă de sparanghel, 5 euro salariul pentru o lună de muncă, după proteste