Coronavirus, 20 mai. 1.147 decese în România și 17.387 de cazuri confirmate
România se află pe un trend descendent în privința cazurilor noi de coronavirus, însă acest aspect ar putea oricând să se schimbe, dacă nu sunt repectate măsurile de prevenție, a precizat Raed Arafat.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- România se află pe un trend descendent al numărului de infectări
- Iohannis a precizat că starea de alertă a fost înțeleasă greșit
Ora 21.38 - Italia a raportat încă 161 de decese provocate de coronavirus și 665 de infectări noi cu teribilul virus. S-a ajuns la un total de 227.364 de infectări și 32.330 de decese provocate de coronavirus. Cu toate acestea, reprezentanții Federației Italiene de Fotbal au anunțat că actualul sezon s-ar putea încheia până la 20 august, urmând să nu existe o pauză prea mare până la startul sezonului 2020-2021.
Ora 20:00 - Premierul Orban face declarații.
- După data 1 iuniei vom continua plata șomajului tehnic în toate domeniile în care încă sunt restricții.
- Aproape 350.000 de români s-au întors în țară.
- Astăzi, odată cu adoptarea hotărârii pentru starea de alertă putem spune că am intrat pe deplin în starea de alertă maximă.
- Sigur că am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege. Prin modificările pe care le-a adus, ne-a redus atribuțiile. Consider că Parlamentul nu avea dreptul constituțional să ne modifice proiectul. Este o încălcare grosolană, nu putem să fim de acord cu această atitudine.
- Va fi obligatorie purtarea măștii în toate spațiile închise.
- Această decizie pe care am luat-o ne ferește față de a transmite virusul și de a lua virusul.
- Am vazut că mulți oameni sunt deranjați că li se ia temperatura. Acest triaj este necesar pentru a-i proteja pe toți ceilalți.
Ora 18.54 - Încă 235 de persoane au fost răpuse de coronavirus în Marea Britanie, în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 35.576.
Ora 17.50- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1147.
Deces 1136 (rectificare INSP: persoana anunțată inițial nu a decedat) - Bărbat, 78 ani, județ Iași.
Dată confirmare: 20.05.2020.
Dată deces: 20.05.2020.
Comorbidități: HTA, Cardiopatie ischemica, Fibrilatie atriala, Diabet zaharat tip II, Obezitate grd. II
Deces 1145 - Bărbat, 71 ani, județ Mureș.
Dată confirmare: 28.04.2020.
Dată deces: 15.05.2020.
Comorbidități: HTA și boli asociate cardiovasculare.
Deces 1146 - Bărbat, 62 ani, județ Neamț.
Dată confirmare: 05.05.2020.
Dată deces: 20.05.2020.
Comorbidități: HTA std III, Diabet zaharat tip II, Anemie secundară.
Deces 1147 - Femeie, 47 ani, județ Neamț.
Dată confirmare: 29.04.2020.
Dată deces: 20.05.2020.
Comorbidități: TBC pulmonar în antecedente.
Ora 17.40- La începutul lunii iunie, elevii din anii terminali pot veni la şcoală să se pregătească pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat. Atenţie, însă, se pot întoarce în bănci doar cu acordul scris al părinţilor. Potrivit ordinului ministerului, fiecare elev în parte şi famila sa vor trece printr-o evaluare a grupei de risc.
Ora 17.30- Justiţia franceză a deschis primele două anchete preliminare, în urma unor plângeri cu privire la gestionarea crizei cauzate de epidemia covid-19 în aziluri de bătrâni. Parchetul din Paris a primit 47 de plângeri în legătură cu pandemia noului coronavirus, anunţă instituţia.
Ora 17.15- Testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19 va fi pusă în discuţie după 1 iunie. Este declaraţia făcută de secretarul de stat Horaţiu Moldovan, la câteva zile după ce ministrul Nelu Tătaru anunţase că va începe o testare la nivel naţional, care va arăta ce procent din populaţie s-a imunizat la noul coronavirus.
Ora 17.00- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1144.
Deces 1142 - Femeie, 73 ani, județ Hunedoara.
Dată confirmare: 13.05.2020
Dată deces: 20.05.2020
Comorbidități: HTA esentiala primara, Diabet zaharat tip II, Obezitate
Deces 1143 - Femeie, 53 ani, județ Suceava.
Dată confirmare: 17.05.2020
Dată deces: 19.05.2020
Comorbidități: Neoplasm ovarian, carcinomatoza peritoneala, anemie
Deces 1144 - Femeie, 45 ani, județ Suceava.
Dată confirmare: 09.05.2020
Dată deces: 19.05.2020
Comorbidități: Ciroza hepatica toxica.
Ora 16.30- Senatorii italieni se pronunţă miercuri asupra a două moţiunide cenzură depuse de opoziţie şi care care-lvizează pe ministrul justiţiei Alfonso Bonafede, un membru al Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) din cauza laxismului de care a dat dovadă în eliberarea unor membri ai mafiei în timpul crizei covid-19.
”Imaginea unui Guvern care ar fi deschis larg uşile închisorilor, inclusiv deţinuţilor celor mai periculoşi, este total falsă”, şi-a exprimat indignarea Bonafede într-o dezbatere în Senat înainte de vot. ”Magistraţii au aplicat legile în vigoare (...) de peste 50 de ani, pe care nu le-a modificat nimeni”, a dat el asigurări.
Ora 16.10- Cântăreaţa americană Cher, care a împlinit miercuri vârsta de 74 de ani, a mărturisit că, suferind de astm şi având în vedere vârsta pe care o are, face parte din grupa de risc şi se teme pentru viaţa ei din cauza Covid-19. Aflată în izolare, în casa ei din Malibu, Cher a declarat într-un interviu acordat El Pais că „nu este atât de greu ca în cazul altora”.
„Este evident, dar nu pot să nu mă întristez”. Îşi sună mama în vârstă de 92 de ani în fiecare zi. Chiar dacă ea locuieşte „la capătul străzii” şi ar putea să meargă să o vadă de departe, preferă să o apeleze. „Mi-e frică. Sunt asmatică şi, la vârsta mea, în grupa de risc. Acest virus nu este nicio glumă”, a declarat ea.
Ora 15.50- Odată cu intrarea în vigoare a legii pentru Starea de Alertă, poliţiştii pot da şi amenzi pentru nerespectarea restricţiilor. Iar de azi au fost stabilite şi obligaţiile pe care le au cetăţenii, de la purtarea măştii de protecţie, la triajul epidemiologic. Conform Ordinul Comun Ministerul Sanatatii - Ministerul Afacerilor Interne pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei. Mai multe detalii AICI.
Ora 15.25- Rusia a anunţat miercuri că a înregistrat 135 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore - un vârf -, iar bilanţul contaminărilor cu noul coronavirus a depăşit pragul de 300.000, arată datele oficiale. În total, 2.972 de persoane au murit din cauza covid-19, iar 308.705 s-au îmbolnăvit de la începutul epidemiei. Alte 8.764 de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore - cel mai mic bilanţ zilnic de la începutul lui mai.
Ora 15.10- O asistentă din Rusia a primit "avertisment verbal" pentru că a purtat doar lenjerie intimă pe sub combinezonul transparent ce ar fi trebuit să o protejeze de noul coronavirus. Pacienții din salonul de boli infecțioase, toți bărbați, nu au fost deloc deranjați, spre deosebire de ministrul regional al Sănătății din Tula, cel care a anunțat sancțiunea.
Spre deosebire de pacienți, care mai aruncau o privire pe furiș, șefii nu au fost impresionați. "În cazul nerespectării regulilor privind echipamentul medical la Spitalul Regional Tula, Ministerul Sănătății anunță că o sancțiune disciplinară a fost aplicată asistentei de la spitalul de boli infecțioase care a încălcat reglementările, sunt forma unui avertisment verbal", a precizat ministrul Sănătății din regiune. Mai multe detalii AICI.
Ora 14.50- Copiii peste 6 ani poartă obligatoriu mască, în Spania. Legea a intrat în vigoare miercuri în țara care a înregistrat aproape 28.000 de morți de coronavirus. "Folosirea măştii va fi obligatorie pe stradă, în spaţiile în aer liber şi în orice loc închis de utilitate publică (...) atunci când nu este posibil să se menţină o distanţă de securitate de cel puţin doi metri", se arată în text.
Dispoziţia vizează persoanele "cu vârsta de cel puţin şase ani", adaugă decretul. Persoanele care au dificultăţi respiratorii sau cele care pot justifica alte situaţii "de necesitate sau de forţă majoră" vor fi exceptate. Textul nu precizează însă sancţiunile aplicate în cazul nerespectării dispoziţiei. Mai multe detalii AICI.
Ora 14.30- Statele Unite au înregistrat 1.536 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, iar bilanţul deceselor a crescut la 91.845 de la începutul epidemiei, a anunţat miercuri Universitatea Johns Hopkins. Potrivit unei estimări anterioare a laboratorului, Statele Unite urmează să depăşească pragul de 100.000 de morţi la începutul lui iunie.
Ora 14.15- Timpii de așteptare la granița Bulgariei pot ajunge la șase ore, se arată într-o informare a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru cetățenii români care intenționează să tranziteze țara vecină. Mai multe detalii AICI.
"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care intenționează să tranziteze teritoriul Bulgariei că, din cauza numărului mare de cereri pentru tranzit transmise de misiunile diplomatice, durata de procesare a acestora de către autoritățile bulgare a crescut pânâ la șase ore", au transmis reprezentanții instituției.
Ora 14.00- Italia a înregistrat 162 de morţi din cauza covid-19 - după ce a înregistrat 99 de decese cu o zi înainte -, iar contaminările cu noul coronavirus au crescut puternic, la 813 - 451 cu o zi înainte -, a anunţat Protecţia Civilă. Bilanţul epidemiei în Italia - unde primul caz a fost înregistrat la 21 februarie - a crescut marţi la 32.169 de morţi la 226.699 de cazuri. În schimb, numărul persoanelor infectate continuă să scadă, la 65.129 (66.553 luni).
Ora 13.40- Poliţia de Frontieră anunţă că marţi au intrat în ţară 18.800 de persoane, 12.900 din Ungaria. Peste 5.800 de persoane au fost trimise în izolare la domiciliu. Miercuri, pentru intrarea sau ieşirea din ţară maşinile şi camioanele aşteaptă între 30 şi 180 de minute.
”În data 19.05.2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control aproximativ 37.200 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 21.800 mijloace de transport (din care 15.400 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 18.800 persoane cu 10.800 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 18.400 persoane cu 11.000 mijloace de transport”, a transmis, miercuri, Poliţia de Frontieră.
Ora 13.10- Bilanțul COVID-19: 196 de cazuri noi de coronavirus în România. Informaţiile zilei prezentate de Francesca Simionescu în acest material video:
Ora 13.20- Un bătrân de 92 de ani din comuna Văculești, județul Botoșani, infectat cu noul coronavirus și internat la spitalul județean "Mavromati" a fost declarat vindecat și chiar externat.
Soții Petru și Maria Alexii, doi bătrâni în vârstă de 92 şi respectiv 84 de ani, dar și fiica acestora, au reuşit să câștige lupta cu noul coronavirus, după ce au stat internaţi câteva săpătmâni bune în spital. Cei trei s-ar fi infectat la finalul lunii martie, după ce Maria, soţia bărbatului, a fost internată în Spitalul Judeţean Suceava. La două zile după ce femeia s-a întors acasă, soţul său a început să se simtă rău. "M-au luat frigurile, eram în stare să mă bag în sobă. I-am spus soției să sune la salvare că mă pierd, mă duc...", își amintește bunicul Petru. Detalii AICI.
Ora 13.00- La ATI, în acest moment, sunt internați 198 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.050 de persoane. Alte 30.645 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 332.487 de teste.
Ora 12.54- 196 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 17.387 de pacienţi infectaţi, între care 10.356 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
"Până astăzi, 20 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.387 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.356 au fost declarate vindecate și externate." potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
Ora 12.30- Autorităţile braziliene au raportat cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19 în decurs de 24 de ore. Preşedintele ţării, Jair Bolsonaro, are sprijinul noului responsabil de la Ministerul Sănătăţii şi promovează, la fel ca omologul american, clorochina. Pentru ultiemele 24 de ore, Brazilia a raportat 1.179 de decese. În total, numărul victimelor Covid-19 este de aproximativ 18.000.
Cât priveşte contaminările, Brazilia - ţară cu peste 210 milioane de locuitori - este acum pe locul al treilea în lume, cu 271.885 de cazuri, după Statele Unite şi Rusia. Doar în ultimele 24 de ore au fost depistate 17.408 persoane infectate.
Ora 12.20- Canada şi Statele Unite au convenit prelungirea interzicerii călătoriilor neesenţiale între cele două ţări pentru alte 30 de zile, în cadrul măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, a declarat marţi premierul canadian Justin Trudeau. Oficiali americani şi canadieni au afirmat săptămâna trecută că măsura va fi probabil prelungită până pe 21 iunie.
Ora 12.00- Suedia, care a optat pentru o strategie mai puţin restrictivă pentru combaterea noului coronavirusului comparativ cu alte state europene, a înregistrat în ultimele şapte zile cel mai ridicat număr de decese pe cap de locuitor din Europa din cauza COVID-19.
Autorităţile suedeze au menţinut deschise majoritatea şcolilor, restaurantelor şi afacerilor, în timpul pandemiei. Deşi numărul deceselor este în scădere, Suedia a consemnat 6,25 de decese la un milion de locuitori pe zi, potrivit mediei aferente unei perioade de 7 zile, între 12-19 mai. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa şi peste cel din Marea Britanie, de 5,75 decese la un milion de locuitori.
Ora 11.40- Există indicii potrivit cărora copiii nu ar răspândi noul coronavirus la fel de mult ca adulţii, au declarat marţi doi epidemiologi reputaţi, care au avertizat în schimb că vestea rea este că imunitatea dobândită s-ar putea să nu dureze prea mult. În timp ce Europa şi Statele Unite au început să revină la muncă după restricţiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, boala provocată de noul virus, liderii mondiali încearcă să stabilească când pot reveni la studii elevii şi studenţii.
Ora 11.27- Ca urmare a restricţiilor de călătorie impuse de autorităţile romȃne şi israeliene, TAROM prelungește suspendarea operării către/dinspre Tel Aviv pȃnă la data de 15 iunie 2020.
Ora 11.15- Clubul Dinamo Moscova a anunţat că în urma testelor pentru depistarea coronavirusului făcute jucătorilor şi stafului echipei rezultatele au fost anormale la cinci persoane, iar fundaşul Roman Evgheniev este în faza activă a bolii. Antrenorul de portari Dmitri Izotov, care a fost testat pozitiv cu coronavirus anterior, înainte de testarea generală, este în autoizolare. El nu a avut niicun contact cu echipa şi cu oficialii clubului de la începutul lunii aprilie. De asemenea, fundaşul Zaurbek Pliev este în carantină, deşi rezultatul testului a fost negativ în cazul său.
Ora 11.00- O familie de români a vrut să se întoarcă în țară într-un Mercedes de lux făcut cu piese furate de la altă mașină. Românii oprit într-o parcare aproape de ieșirea din Germania și au rămas fără mașină. Mai multe detalii AICI.
Ora 10.50- Brazilia a înregistrat 1.179 de morţi din cauza covid-19, a anunţat Ministerul Sănătăţii, bilanţul crescând astfel la 17.971 de decese. Acest bilanţ zilnic al morţilor, raportat marţi, este cel mai mare prezentat de Guvern de la începutul crizei sanitare cauzate de covid-19. Ministerul sănătăţii a anunţat că a înregistrat 17.408 de contaminări, iar bilanţul a crescut la 271.628 de cazuri - al treilea bianţ al contaminărilor la nivel mondial, după cele ale Statelor Unite şi Rusiei.
Ora 10.30- Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că Arhiepiscopul de Suceava va fi înmormântat conform legislației pentru victimele Covid-19: Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte: "Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El".
Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va decide data și detaliile înmormântării. Mai multe detalii AICI.
Ora 10.15- Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că pericolul pandemiei de coronavirus nu a trecut. El a avertizat că există riscul să ne întoarcem la starea de urgență.
"Avem două componente importante - prima e legată de virus: este un microorganism nou în natură, el a apărut în urmă cu câteva luni de zile, a ajuns să-și facă stadiile evolutive, exact ca un copil mic - e născut, începe să crească, se școlarizează, adică își crește virulența și agresivitatea și începe să atace, devine rebel.
În momentul în care devine rebel are niște momente de cumpănă, exact cum este și omul în viață. În aceste momente de cumpănă intervin autoritățile de sănătate publică. Aceste măsuri îl opresc pentru o anumită perioadă de timp, dar el și-a căpătat și virulență și agresivitate.
Când începi să te relaxezi trebuie să iei în calcul că acest virus nu stă degeaba. Și unde va ataca? Exact pe unde se duce omul și se plimbă", a spus Streinu-Cercel.
Ora 10.00- Pimen, Arhiepiscopul de Suceava, a murit la vârsta de 90 de ani. Clericul, care a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, era internat la Institutul Matei Balș din București.
"Da...
Înaltpreasfințitul Pimen a trecut la Domnul.
Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.
Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte:
"Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El". a confirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de urgență a confirmat că România se află pe un trend descendent în ceea ce privește epidemia de coronavirus, însă spune că au apărut alte focare.
Arafat dă exemplu cazul din Dâmbovița, unde mai mulți muncitori au fost depistați cu Covid-19. De asemenea, Afarat a precizat că sunt unele persoane care au început să își bată joc de regulile de prevenție și îndeamnă și pe alții să facă la fel.
"Haideţi să lăsăm prostiile care circulă pe reţelele de socializare, în unele dezbateri care au ieşit din sfera dezbaterilor pragmatice şi ştiinţifice şi au devenit, unele dintre ele, dezbateri de batjocură. Dacă aveam situaţia pe care a avut-o Italia am fi îndrăznit o secundă să spunem că se exagerează? Dacă în România totuşi am evitat o situaţie care este dramatică, acum am ajuns în momentul în care ne batem joc de ce s-a făcut. Dacă ar veni un val nou şi să înceapă să crească numărul cazurilor cred că nouă, ca autorităţi, ne va fi mult mai greu să gestionăm situaţia pentru că s-a implantat în conştientul unei părţi a populaţiei că aici a fost o cacealma", a declarat Arafat.
Președintele Klaus Iohannis a avut și el o declarație de presă, în care a precizat că a observat comportamente în totală contradicție cu normele sanitare.
"Din nefericire, au fost în aceste zile şi exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa, s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol. Dragi români, virusul este încă printre noi. Cu cât conştientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să controlăm şi în cele din urmă să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor, iar în acest moment trebuie să vă spun că dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranţă spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri", a declarat Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰