Antena Meniu Search
x

Video Shakira riscă 8 ani de închisoare pentru fraudă fiscală. Cântăreaţa vrea să lupte pentru dreptatea ei: "Nu datorez nimic fiscului"

Probelemele nu se mai termină pentru Shakira. După despărţirea de fotbalistul Gerard Pique, cântăreaţa columbiană a fost oficial trimisă în judecată pentru fraudă fiscală. Shakira este acuzată că nu şi-a plătit taxele la stat. Dacă va fi găsită vinovată ar putea să stea după gratii 8 ani şi 2 luni si ar trebui să plătească şi o amendă de peste 23 de milioane de euro.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 20:06

Vezi și

Acuzată că a sustras 14,5 milioane de euro de la fiscul spaniol între 2012 şi 2014, cântăreaţa columbiană Shakira va fi judecată pentru fraudă fiscală, au anunţat marţi autorităţile judiciare din Spania, citate de AFP.

Data acestui proces, care se va ţine la Tribunalul provincial din Barcelona, nu a fost deocamdată fixată, relatează agerpres.ro. Declarându-şi nevinovăţia, Shakira, în vârstă de 45 de ani, a anunţat la sfârşitul lunii iulie că refuză să semneze un acord cu Parchetul spaniol şi că preferă organizarea unui proces decât acea procedură în care ar fi trebuit să pledeze vinovată.

Parchetul spaniol a anunţat câteva zile mai târziu că va solicita o pedeapsă de peste opt ani de închisoare şi o amendă de aproape 24 de milioane de euro împotriva vedetei pop, cunoscută pe plan internaţional datorită unor piese de mare succes, precum "Hips Don't Lie", "Waka Waka" şi "Loca".

Potrivit actului acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011, anul în care relaţia ei cu Gerard Piqué, fotbalist al clubului FC Barcelona, a fost făcută publică, însă şi-a păstrat rezidenţa fiscală în Insulele Bahamas, considerate un paradis fiscal, până în 2015.

Pe acelaşi subiect

Cuplul, care are împreună doi copii, şi-a anunţat despărţirea în iunie 2022.

Avocaţii cântăreţei Shakira au declarat că, până în 2014, veniturile artistei proveneau în principal din turneele sale internaţionale şi din participarea ei la emisiunea de televiziune "The Voice" din Statele Unite, iar vedeta pop nu locuia mai mult de şase luni pe an în Spania - condiţia cerută pentru stabilirea rezidenţei fiscale în această ţară.

În plus, Shakira a anunţat că a plătit deja 17,2 milioane de euro fiscului spaniol şi că din punctul ei de vedere nu mai are nicio datorie faţă de această instituţie.

Shakira: "Nu datorez nimic fiscului"

"Aceste acuzaţii sunt false", a declarat Shakira săptămâna trecută într-un interviu acordat revistei ELLE, dând asigurări că în acea perioadă se afla în turneu în majoritatea anului şi, deci, nu ar fi putut avea rezidenţa fiscală în Spania.

"Autorităţile fiscale au văzut că eu formam un cuplu cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze. Este clar că voiau acei bani fără să se preocupe de modul în care urmau să îi obţină", a adăugat vedeta pop.

"Nu datorez nimic fiscului" şi "sunt sigură că am suficiente dovezi pentru a-mi susţine dosarul şi să fac în aşa fel încât justiţia să se pronunţe în favoarea mea", a mai spus cântăreaţa columbiană, care consideră că decizia ei de a alege procesul în defavoarea unei înţelegeri cu Procuratura spaniolă reprezintă "o chestiune de principiu".

Numele Shakirei figurează printre cele citate în Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, care acuză mai multe sute de personalităţi din lumea întreagă că şi-au ascuns veniturile în companii offshore, mai ales cu scopul de a comite evaziune fiscală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Shakira riscă 8 ani de închisoare pentru fraudă fiscală. Cântăreaţa vrea să lupte pentru dreptatea ei: "Nu datorez nimic fiscului"