Antena Meniu Search
x

Shakira a scăpat de proces: A recunoscut acuzaţiile de fraudă fiscală şi va plăti o amendă de 7,5 milioane de euro. Reacţia cântăreţei

Shakira a ajuns la un acord cu procurorii spanioli care o acuzau de fraudă. Cântăreaţa columbiană a acceptat acuzaţiile şi va plăti o amendă de 50% din suma datorată, adică 7,5 milioane de euro. Va evita astfel procesul la care risca opt ani după gratii.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 13:20

Shakira a scăpat de proces: A recunoscut acuzaţiile de fraudă fiscală şi va plăti o amendă de 7,5 milioane de euro. Reacţia cântăreţei
Shakira a scăpat de proces: A recunoscut acuzaţiile de fraudă fiscală şi va plăti o amendă de 7,5 milioane de euro. Reacţia cântăreţei - Profimedia

Îmbrăcată într-un costum roz, asortat cu o geantă de aceeaşi culoare şi ochelari de soare, Shakira a sosit luni dimineaţa la tribunal însoţită de avocaţii săi. Artista le-a zâmbit fanilor. în timp ce presa era cuprinsă de frenezie. Săptămâna trecută, Shakira a câştigat două premii Latin Grammy la Sevilla. Cântăreaţa a ajuns la o înțelegere cu procurorii spanioli chiar când procesul ei era pe cale să înceapă.

Dacă era găsită vinovată la proces, Shakira risca opt ani de închisoare și o amendă de 23,8 milioane de euro. După anunţarea înţelegerii, ea a declarat că cea mai mare victorie este că va avea timp pentru copiii ei, care nu vor să îşi vadă mama obosită de această luptă legală. Shakira a fost acuzată că nu a achitat impozitul pe venit în perioada 2012 - 2014. 

Ea a acceptat atât acuzaţiile cât şi plata unei amenzi de 50% din suma datorată, adică mai mult de 7,3 milioane de euro. De asemenea, cântăreaţa a acceptat o altă amendă de 438.000 de euro pentru a evita o pedeapsă de trei ani de închisoare, a declarat judecătorul în timpul unei audieri iniţiale. "Recunoaşteţi faptele şi vă conformaţi cu noile sancţiuni care au fost solicitate?", a întrebat judecătorul Jose Manuel del Amo Sanchez. "Da", a răspuns Shakira.

Shakira mai are în curs o a doua anchetă pentru fraudă fiscală în Spania şi a susţinut în trecut ca va lupta împotriva a ceea ce ea a numit acuzaţii false.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Shakirei după ce a căzut la înţelegere cu procurorii spanioli

"De-a lungul carierei mele, m-am străduit întotdeauna să fac ceea ce este corect și să dau un exemplu pozitiv pentru ceilalți," a spus Shakira.  "Din păcate, și în ciuda acestor eforturi, autoritățile fiscale din Spania au deschis un dosar împotriva mea, așa cum au făcut-o împotriva multor altor sportivi profesioniști și vedete, storcând energia, timpul și liniștea acelor oameni de ani de zile."

"Deși eram hotărâtă să-mi apăr nevinovăția într-un proces în care avocații mei erau încrezători că ar fi decis în ​​favoarea mea, am luat decizia de a rezolva în cele din urmă această chestiune în interesul copiilor mei care nu vor să vadă cum mama lor își sacrifică bunăstarea personală în această luptă."

Ea a adăugat că trebuie să depășească stresul din ultimii ani și să se concentreze asupra lucrurilor pe care le iubeşte,  copiii și toate oportunitățile care vor apărea în cariera ei. 

De ce este acuzată Shakira de fraudă fiscală

Potrivit procurorilor, Shakira a petrecut mai mult de jumătate din fiecare dintre anii în cauză în Spania şi, prin urmare, era rezidentă obişnuită în această ţară. De asemenea, aceştia spun că o proprietate din Barcelona, cumpărată în mai 2012, a servit drept locuinţă de familie. Shakira, în vârstă de 46 de ani, a locuit timp de 11 ani cu fostul fotbalist Gerard Pique, fostul star al Barcelonei şi al Spaniei, iar cuplul are doi copii. Cântăreaţa, al cărei nume complet este Shakira Isabel Mebarak Ripoll, s-a mutat la Miami după despărţirea lor.

Conform legii spaniole, persoanele care petrec mai mult de șase luni în țară sunt considerate rezidenți din punct de vedere fiscal. Avocații ei au spus că până în 2014 majoritatea veniturilor ei au provenit din turnee internaționale și a petrecut o perioadă lungă de timp în afara Spaniei.

"Autoritățile fiscale spaniole au văzut că mă întâlnesc cu un cetățean spaniol și au început să saliveze. Este clar că au vrut cu orice preţ să meargă după acei bani", a spus ea pentru revista Elle. Shakira a declarat că Spania este locul ei de reședință în scopuri fiscale în 2015. Ea a spus că a plătit 17,2 milioane de euro în impozite și nu are datorii restante. Într-un caz separat din 2019, Piqué a fost amendat cu 2,1 milioane euro în Spania pentru evaziune fiscală între 2008 și 2010.

Autorităţile spaniole au urmărit şi alte mari celebrităţi pentru evaziune fiscală, inclusiv jucători de fotbal precum portughezul Cristiano Ronaldo, argentinianul Lionel Messi şi jucătorul hispano-britanic Diego Costa. Toţi au ajuns la o înţelegere şi au plătit amenzi mari. Antrenorul echipei Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, a refuzat să ajungă la o înţelegere şi a câştigat în cele din urmă un proces împotriva agenţiei fiscale. Luna trecută, Curtea Supremă din Spania a confirmat achitarea sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Shakira a scăpat de proces: A recunoscut acuzaţiile de fraudă fiscală şi va plăti o amendă de 7,5 milioane de euro. Reacţia cântăreţei