Antena Meniu Search
x

Sintagma "limba moldovenească" ar putea fi înlocuită cu "limba română" în Constituţia Republicii Moldova

Deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au înregistrat în parlament un proiect de lege ce prevede caƒ în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma 'limba moldoveneascăƒ' sムfie substituită cu 'limba românăƒ', transmite Moldpres, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 18:28

Sintagma "limba moldovenească" ar putea fi înlocuită cu "limba română" în Constituţia Republicii Moldova
- Profimedia

Respectivul proiect de lege, destinat să corecteze o 'nedreptate istorică', urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă, limba de stat este cea română, precizează portalul Deschide.md. Potrivit documentului, care urmeazムsă fie examinat în comisiile parlamentare, sintagmele 'limba de stat', 'limba oficialăƒ' şi 'limba maternăƒ', la orice formムgramaticalăƒ, vor fi înlocuite cu 'limba românăƒ', la forma gramaticalムcorespunzăƒtoare.

Proiectul în cauză vine să armonizeze legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

De asemenea, se va constata desuetudinea textului 'funcţionând pe baza grafiei latine' din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova. 'Prezenta iniţiativムlegislativムnu constituie o iniţiativムordinarムde modificare a Constituţiei, ci una tehnicăƒ, care rezultムdin obligativitatea executăƒrii şi/sau implementăƒrii actelor Curţii Constituţionale', se aratムîn document.

În proiect este prevăƒzut cムAgenţia Resurse Informaţionale Juridice va asigura în sistemul informaţional 'Registrul de stat al actelor juridice' operarea modificăƒrilor referitoare la limba de stat în toatムlegislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţia Republicii Moldova. De asemenea, în Codul muncii şi în Hotăƒrârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de săƒrbăƒtoare şi la zilele de odihnムîn Republica Moldova, sintagma 'limba noastrăƒ' urmeazムa fi înlocuită cu 'limba românăƒ'.

Proiectul în cauză vine să armonizeze legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a stabilit în 2013 că Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei şi că noţiunea de limbă română, care se regăseşte în textul Declaraţiei de Independenţă, trebuie transpusă în Constituţie, potrivit Deschide.md.

"Limba română ca limbă de stat" şi "reintroducerea alfabetului latin" sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a "elementelor de identificare" ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova", se menţionează în nota informativă a proiectulului, menţionează media citate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Sintagma "limba moldovenească" ar putea fi înlocuită cu "limba română" în Constituţia Republicii Moldova