Antena Meniu Search
x

Situaţia românilor din Marea Britanie, tranşată după alegerile generale din Regat! Anunţul făcut de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că "adevăratele" negocieri pentru Brexit vor începe după alegerile generale din iunie, din Marea Britanie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că "adevăratele" negocieri pentru Brexit vor începe după alegerile generale din iunie, din Marea Britanie.

Iniţial, oficialii UE au declarat că discuţiile ar putea începe la sfârşitul lunii mai.

Parlamentul European a adoptat, la începutul lunii, cu o largă majoritate, prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, Legislativul european a refuzat ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra, în special relație comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a țării insulare din blocul comunitar.

Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor care locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Rezoluția adoptată de PE cere un tratament corect al acestora și afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, mai menționează textul.

Printre celelalte priorități se află desfășurarea negocierilor cu bună credință și transparență deplină, imposibilitatea de a exista un compromis între securitate și viitoarea relație economică, continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei granițe 'rigide' cu Republica Irlanda, onorarea de către Regat a tuturor obligațiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare.

Totodată, rezoluția PE prevede că orientările relațiilor viitoare dintre UE și Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanțial în negocierile privind retragerea Regatului Unit, că statutul de membru al pieței unice este posibil doar cu libera circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor și că nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE. 

Prioritățile incluse în rezoluție sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputații europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Situaţia românilor din Marea Britanie, tranşată după alegerile generale din Regat! Anunţul făcut de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker